Tirol u karantinu: Van pokrajine samo uz negativan test

0

Svi koji napuštaju austrijsku pokrajinu Tirol od sada moraju imati negativan test na koronavirus, koji ne smije biti stariji od 72 sata. Ko se ogriješi o naredbu, prijeti mu kazna od 1450 eura, poručio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

Još u nedjelju je austrijska vlada izdala preporuku da se ne putuje u taj dio Austrije. Cilj je zaustaviti širenje južnoafričkog soja koronavirusa za koji se smatra da je zarazniji i od britanskog soja i od klasičnog virusa koji uzrokuje covid-19.

Tirol je evropski “hotspot” za južnoafrički soj koronavirusa, upozorio je virolog Andreas Bergthaler. Jedino mjesto gdje trenutačno ima više zabilježenih slučajeva zaraze tim sojem je u samoj Južnoj Africi, piše njemački Der Spiegel.

Prošle je sedmice virologinja Dorothee von Laer iz Innsbrucka upozorila da se novi soj jako brzo širi i pozvala da se Tirol zatvori i izoluje na mjesec dana. Situaciju posebno pozorno prate u Njemačkoj jer im je Tirol preko granice, a pred skijalištima i hotelima i dalje je puno njemačkih registracija.

Od nedjelje se svađaju savezna i pokrajinska vlada u Tirolu oko toga što učiniti. Djeimičnu izolaciju Tirola kancelar Sebastian Kurz objasnio je time što je cjepivo AstraZenece pokazalo znatno nižu učinkovitost u odnosu na južnoafrički soj, prenosi Tiroler Tageszeitung.

“Treba učiniti sve da se spriječi ili barem uspori širenje ove varijante u Tirolu i drugim dijelovima Austrije”, poručio je kancelar, prenosi Jutarnji.

Virolozi su nezadovoljni što su u Tirolu od ponedjeljka 8. februara ublažene epidemiološke mjere. Od ponedjeljka su u cijeloj Austriji otvorene trgovine i zanatske usluge poput frizera, masera i kozmetičara. No Tirol teško prihvaća nova ograničenja jer su im brojke novozaraženih niske, niže nego u drugim dijelovima Austrije. Zbog odluke kancelara Sebastiana Kurza da Tirol stavi praktično u karantin bune se lokalni političari u Innsbrucku.

Prema pisanju Jutarnjeg, još se ne zna pouzdano kako je južnoafrički soj stigao u Austriju. Pisalo se da su Austrijanci vlasnici hotela i restorana donijeli mutirani virus s novogodišnjeg odmora na golf-terenima u Južnoj Africi, no prozvani to negiraju. Jedan je priznao da je bio u Južnoj Africi više sedmica, ali tvrdi da se nije zarazio, jedan vinogradar je potvrdio da je dobio koronu i kaže da se izliječio u Južnoj Africi. Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni) insistira da se otkriju odgovorni za uvoz opasnog soja. “Neću odustati”, poručuje Anschober.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 + = 15