Tirkizno-plava vlada: Opasan eksperiment za Austriju?

0

Pobjednik izbora Sebastian Kurz još nije odlučio s kim će u koaliciju. Trebalo bi dobro da razmisli – sada više ne vodi kampanju, već treba da bude državnik, piše u svom komentaru novinar DW Riegert Bernd.

Bivši češki ministar spoljnih poslova Karel Schwarzenberg, inače mudri evropejac, strahuje da Austriju čeka „orbanizacija”. Schwarzenberg misli da će formiranjem sasvim desne koalicije zemljom protutnjati nacionalistički talas, koji bi, baš kao u Mađarskoj pod premijerom Viktorom Orbanom, mogao da vodi potpunom preuređenju države.

Ako mlađani, ali u igri moći itekako verzirani Sebastian Kurz legne u koalicionu postelju sa desno-populističkom Slobodarskom partijom (FPÖ) Heinz-Christian Strachea, onda će migraciona politika, unutrašnja bezbjednost, ali i strukturalna pitanja dobiti novi, često i sporni pravac.

Kurz i Strache su saglasni da potražioce azila i migrante treba držati dalje od Austrije prije svega zatvorenim granicama. Više deportacija i sabirni kampovi za migrante u Africi ili na nenaseljenim ostrvima: to su djelimično suludi prijedlozi kojima je Kurz pridobio biračko tijelo.

Broj potražilaca azila u Austriji pada. Najviše je doseljenika iz država EU. Uprkos tome postoji strah od tobožnje poplave stranaca koja će izmijeniti Austriju. Na tom strahu su Narodna partija (ÖVP) i desničari jahali do izborne pobjede. „Partija domovine” FPÖ je bila najjača u onim dijelovima zemlje gdje živi najmanje stranaca i došljaka. Taj fenomen smo mogli da posmatramo u istočnoj Njemačkoj gdje je desno-populistička Alternativa za Njemačku bila posebno uspješna.

Čak je i Socijaldemokratska stranka (SPÖ) uskočila u isti voz, ali prekasno da bi time osvojila glasove. Kurz i Strache žele da dozvole više direktne demokratije u formi referenduma. To može voditi izjašnjavanju o evru i Evropskoj uniji, koju je Stracheova partija ranije htjela da napusti.

Učešće desničarskih populista u austrijskoj Vladi nepotrebno bi ojačalo desničarski front u Evropi, od Finske, preko Mađarske do Italije i Grčke. Najdraži Stracheovi prijatelji su francuski nacionalisti i ruska Vlada.

Sve to ne potresa mnogo vjerovatnog kancelara Kurza. On vjeruje da njegovi zemljaci imaju manje problema sa FPÖ nego sa nastavkom „velike koalicije” – koja ne bi bila više tako velika – sa socijaldemokratima. Ta koalicija dvije tradicionalne partije u očima mnogih građana postala je sinonim za mrtvilo.

Za partnere u EU, najprije za kancelarku Angelu Merkel, novi kancelar komšijske Alpske republike biće nezgodan kolega. Kurz se diči jer je brzinskim zatvaranjem Balkanske rute primorao kancelarku da promijeni svoju izbjegličku politiku. Ubuduće bi mogao da ide nacionalističkim kursom, da se priključi Višegradskoj grupi u kojoj su Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka. Bila bi ojačana ova nezvanična opozicija protiv Brisela koja ne želi navodne pridike iz Njemačke.

Postupci zbog upitnih dešavanja u Mađarskoj ili Poljskoj teže će prolaziti u EU sa kancelarom Kurzom. Takođe će i odnos EU i Rusije na pritisak Austrije vjerovatno morati da bude podešen.

Kurz, ali prije svega njegov potencijalni koalicioni partner Strache zalažu se za prekid evropskih sankcija protiv Moskve. Austrija je veoma zainteresovana za biznis sa Rusijom, prije svega u energetskom sektoru.

Tirkizno-plava vlada konzervativaca i populista bila bi opasan eksperiment za Austriju i za EU. Ne vrijede sada opaske da je FPÖ ionako već dva puta bio u vlasti, jednom sa socijaldemokratima, jednom sa konzervativcima.

Današnji FPÖ je suštinski drugačiji. Strache se zalaže za strogu nacionalnu izolaciju. Ali Austrijanci su tako htjeli.

Važi li još istorijski slogan Tu Felix Austria (Srećna Austrija), koji je ranije stajao na grbu kraljeva? Ostaje nada da će Sebastian Kurz donijeti pravu odluku i ipak sklopiti koaliciju sa novim partijskim rukovodstvom socijaldemokrata.

 

Izvor: DW
Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − = 3