Tehnički fakultet u Beču razvio nova invalidska kolica

0

Na Tehničkom fakultetu u Beču uz pomoć biomehaničkih modela razvijena su potpuno nova invalidska kolica. Kurblanje čini pogon efikasnijim i ergonomičnijim. Istraživački tim za biomehaniku i rehabilitacionu tehniku Tehničkog fakulteta u Beču razvio je potpuno nov pogonski sistem kod kojeg se kolica ne pokreću obručem na točku nego uz pomoć ručne pedale. To je ergonomičnije i mnogo bolje odgovara prirodnim pokretima gornjeg dijela tijela.

„Kod standardnih invalidskih kolica pokreti tokom vožnje nisu prirodni. Položaj zgloba je neadekvatan za naše tijelo“, objašnjava prof. Margit Gfeler. Posljedica je da mnogi ljudi imaju povrede zgloba i bolove uzrokovane pokretanjem invalidskih kolica.

Da bi to izmijenili Margit Gfeler i njen istraživački tim napravili su biomehanički kompjuterski model sa kojim se analiziraju razni pokreti gornjeg dijela tijela.

„Razmišljali smo o tome kakav bi bio optimalan pokret? Koji pokreti najbolje odgovaraju funkciji ramena i ruku?“, kaže Gfeler.

Tok pokreta koji se biomehaničkom simulacijom ispostavio kao posebno povoljan sproveden je u mehanički pogon. Rezultat su invalidska kolica koja pokreću dvije kurble montirane na rukonaslonu kolica. Spirometrijska ispitivanja su pokazala da se ista brzina može dostići uz znatno manje napora, što za mnoge korisnike znači poboljšanje kvaliteta života.

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: TU Wien

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × = 24