Talibani: Žene ne treba da rade zajedno s muškarcima

0

Ženama u Avganistanu ne bi trebalo dozvoliti da rade zajedno sa muškarcima, izjavio je visoki zvaničnik vladajućih talibana, što znači da, ako to bude formalno primijenjeno, one neće moći da rade u vladinim kancelarijama, bankama, medijskim kompanijama i šire.

Vahedulah Hashimi, visoki talibanski zvaničnik koji je blizak talibanskom rukovodstvu, rekao je da će grupa u potpunosti primijeniti svoju verziju šerijata, odnosno islamskog zakona, uprkos pritiscima međunarodne zajednice da ženama daju pravo da rade gdje žele.

Otkako je talibanski pokret došao na vlast prošlog mjeseca, njihovi zvaničnici su poručili da će žene moći da rade i uče u granicama koje propisuje šerijat. Međutim, postoji široko rasprostranjena neizvjesnost o tome kakav će praktični efekat to imati na njih da zadrže posao.

Kada su talibani posljednji put vladali Avganistanom od 1996. do 2001. godine, ženama je bilo zabranjeno zapošljavanje i obrazovanje.

“Borili smo se skoro 40 godina da dovedemo šerijatski sistem u Avganistan”, rekao je Hashimi u jednom intervjuu.

“Šerijat ne dozvoljava muškarcima i ženama da se okupljaju ili sjede zajedno pod jednim krovom. Muškarci i žene ne mogu da rade zajedno. To je jasno. Nije im dozvoljeno da dolaze u naše kancelarije i rade u našim ministarstvima”, naveo je Hashimi.

U danima nakon što su talibani osvojili Kabul, portparol talibana Zabihullah Mujahid rekao je novinarima da su žene važan dio zajednice i da će raditi u različitim sektorima. On je posebno uključio zaposlene žene u poziv zaposlenima u vladinim tijelima da se vrate na posao.

Međutim, prilikom imenovanja kabineta 7. septembra nije bila imenovana nijedna žena, a postojali su i rasprostranjeni izvještaji o tome da su žene vraćene kući sa svojih radnih mjesta.

Hashimi je rekao da će se zabrana rada ženama odnositi i na sektore poput medija i bankarstva, gdje su one postale sve istaknutije od pada Talibana 2001. godine i postavljanja vlade koju je podržavao Zapad.

Kontakt između muškaraca i žena van kuće biće dozvoljeni u određenim okolnostima, na primjer pri posjeti ljekaru, dodao je on.

Ženama bi, takođe, trebalo omogućiti da se obrazuju i rade u obrazovnom i medicinskom sektoru, gdje se mogu postaviti zasebni objekti koje bi one isključivo upotrebljavale, rekao je Hashimi.

“Naravno da će nam biti potrebne žene, na primjer u medicini, u obrazovanju. Imaćemo posebne institucije za njih, odvojene bolnice, možda univerzitete, odvojene škole, odvojene madrese”, istakao je Hashimi.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 3 = 5