Svjetlo na kraju tunela? Pfizer zatražio hitno odobrenje vakcine

0

Pfizer je zatražio hitno odobrenje vakcine u Evropi, Australiji, Kanadi, Japanu, Velikoj Britaniji, a danas će i u Americi, javljaju mediji.

Pfizer i od američkih regulatora traži vanredno odobrenje za svoju vakcinu te se nada da bi već početkom decembra mogla doći u upotrebu. Realnije je da će vakcina biti odobrena kroz par sedmica.

“Želimo isporučiti što sigurniju i što efikasniju vakcinu i to što hitnije”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Washington Post navodi da će Pfizer biti prva kompanija koja će u Americi zatražiti hitno odobrenje, što je pozdravio ministar zdravlja riječima da bi to bilo svjetlo na kraju tunela.

I Washington Post navodi da ovaj potez znači da bi vakcina mogla postati dostupna već kroz koju sedmicu.

“Pomoć je na putu”, dodao je Anthony Fauci uoči Pfizerove najave.

Pfizer objavio da je vakcina 95 posto efikasna

Pfizer je prije dva dana objavio kako su konačni rezultati završne faze ispitivanja vakcine koju su razvio u saradnji s BioNTech potvrdili da je 95 posto efikasna. Farmaceutska kompanija je objavila kako su rezultati djelovanja dosljedni u raznim starosnim i etničkim grupama te da nema većih nuspojava.

Efikasnost kod onih starijih od 65, koji su visokorizična grupa za zarazu od koronavirusa, viša je od 94 posto, dodala je kompanija.

Pfizer je otkrio da je imao 170 slučajeva zaraze na uzorku od više od 43 hiljade ispitanika, od kojih su 162 bila među onima koji su primili placebo, a 8 u grupi koja je vakcinisana. Desetero ljudi razvilo je teške simptome covida-19, među njima jedna osoba koja je primila vakcinu.

Više od 2 posto vakcinisanih osjetilo je umor, a nakon druge doze taj postotak je narastao na 3,7 posto. Stariji ispitanici imali su manje nuspojava nakon vakcina.

I Moderna je objavila podatke o svojoj vakcini

U međuvremenu je američka Moderna objavila da je njihova vakcina efikasna u gotovo 95 posto slučajeva. Iz Pfizera vjeruju da će i Moderna ubrzo zatražiti hitno odobrenje.

Uspjeh dva cjepiva potaknuo je nade u završetak pandemije covida-19, koja je u svijetu odnijela 1.3 miliona života i zadala težak udarac ekonomiji i svakodnevnom životu.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 5 = 6