Švedska je bila na vrhu po broju zaraženih a sada je među zemljama s najmanje novih slučajeva u Evropi

0

Švedska stopa novozaraženih od koronavirusa, koja je bila daleko iznad stopa skandinavskih komšija koji su se odlučili na karantin, sada je u dramatičnom padu i manja je od danske i norveške prvi put od marta i početka pandemije, piše The Telegraph a prenosi Index.

“Švedska je od jedne od zemalja s najviše zaraženih u Evropi postala jedna od onih s najmanje zaraženih u Evropi, dok su mnoge druge zemlje zabilježile prilično dramatičan porast”, rekao je ranije ove sedmice Anders Tegnell, glavni državni epidemiolog u Švedskoj.

Švedska pandemiju stavila pod kontrolu

Prema brojevima dostavljenim Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Švedska je tokom prošle sedmice u prosjeku registrovala 12 novih slučajeva na milion ljudi, u poređenju s 18 u Danskoj i 14 u Norveškoj.

Broj umrlih trenutno je u prosjeku dva do tri dnevno, što je više od stotine umrlih dnevno, koliko je Švedska imala sredinom aprila.

Nasumičnim testiranjem 2500 ljudi protekle sedmice u Švedskoj nijedna osoba nije bolovala od covida-19 u poređenju i s 0,9 posto takvih slučajeva krajem aprila i 0,3 posto krajem maja.

“To tumačimo kao da trenutno nema raširene infekcije među ljudima koji nemaju simptome”, rekli su nadležni.

Švedska nikada nije uvela lockdown, ostavivši tako vrtiće, većinu škola, barove, restorane, trgovine i kancelarije otvorenima tokom pandemije.

Vodeći švedski epidemiolog najavio normalno slavlje Božića

Pad broja slučajeva u Švedskoj dolazi u trenutku dok se mnoge evropske zemlje koje su koristile stroge karantine za kontrolu pandemije bore s novim porastom slučajeva koji su rezultat ponovnog otvaranja.

Istovremeno, širom Evrope rastu protesti protiv mjera, što će ponovno zatvaranje učiniti još politički težim ako do toga bude došlo.

U govoru na švedskoj televiziji dr. Tegnell je kazao da vjeruje da bi bake i djedovi u Švedskoj, kojima se savjetovalo da ostanu izolovani i izbjegavaju bliski kontakt sa svojim unucima i djecom, sada trebali moći nesmetano proslaviti Božić sa svojim porodicama.

“Vrlo vjerovatno ćemo moći proslaviti Božić normalnije nego što smo prvo mislili da ćemo moći”, rekao je Tegnell, iako je porodicama savjetovao da dobro razmisle prije organizacije takvih događaja te da zadrže fizičku distancu koliko je to moguće.

Išao je tako daleko da je predložio unajmljivanje prostranijih mjesta, pa čak i dvorana za takve događaje.

Rano je za priče o imunitetu

Švedska je dosad zabilježila 5832 smrtna slučaja uzrokovana koronavirusom, što je šest puta više nego u Danskoj (627) i Norveškoj (264) skupa.

Još uvijek se postavljaju pitanja oko početne švedske nade da će manje restriktivnom politikom u borbi protiv virusa steći brži imunitet na sam virus.

U Rinkeby-Kisti, najgore pogođenom predgrađu Stockholma, čak 18 posto ljudi, od čega 530 starijih od 16 do 69 godina koji su pristali na testiranje, ima antitijela.

“Najvažnija stvar je kontinuirani pad broja zaraženih, a prilično je sigurno da je velik udio stanovništva imun”, rekao je vodeći švedski epidemiolog.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × = 14