Šveđani testirali: Radnici produktivniji ako rade 6 sati dnevno

0

Starački dom u jednom gradiću u Švedskoj uveo je skraćeno radno vrijeme, od šest sati dnevno, što se pokazalo izuzetno uspješnim jer su radnici koji rade šest umjesto osam sati sretniji, a samim tim i efikasniji.

U aprilu 2014. godine Vlada švedskog grada Gothenburga podržala je prijedlog da se u jednom staračkom domu radi šest sati, ali za punu platu. Ovo je podržano u nadi da će kraće radno vrijeme uticati na smanjenje bolovanja, a da će istovremeno podstaći produktivnost na poslu i tako uštedjeti državi novac.

U domu za bolesne starce, šest sati rada i puna plata pokazali su se kao pun pogodak budući da se produktivnost drastično povećala.

Njegovatelji su se bolje brinuli o pacijentima, nisu dolazili i odlazili s posla umorni, a kod kuće su počeli da vode veću brigu o sebi i o svojoj porodici.

Ovaj model počele su da prate i neke druge ustanove, jer je njega postala bolja, a radnici su imaju kvalitetniji život, što im omogućava da se na poslu bolje staraju o svojim pacijentima, a kod kuće da vode bolju brigu o svojoj porodici i o sebi samima.

Potvrda eksperimenta stigla je i sa Oxforda. Nedavno je dr Paul Kelly tvrdio da je vrijeme za veliku društvenu promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 9 = 18