Sve što niste znali o Halloweenu

0

Halloween ili Noć vještica obilježava se 31. oktobra tako što se na taj dan svi obuku u kostime i maskiraju. Iako je ovaj praznik ustaljen u SAD-u, Noć vještica slavi se i u drugim zemljama svijeta.

Dok smišljate u šta ćete se maskirati za najstrašniju noć u godini, saznajte nekoliko zanimljivosti koje sigurno niste znali o ovom prazniku.

1. Bundeve se oduvijek vežu za Noć vještica. Prava istina je da prve izdubljene bundeve, poznate kao Jack ‘O Lanterns, ustvari nisu bile bundeve već su se izrađivale od repe.

2. Nakon Božića, Noć vještica je najprofitabilniji praznik. Noć vještica vrijedi milijarde. Samo je prošle godine u Americi prema izračunima Nacionalne maloprodajne federacije očekivana zarada bila oko 6,9 milijardi dolara.

3. Izraz witch – vještica dolazi od stare engleske riječi wicce , što zanči „mudra žena“. Wiccani su bili izuzetno poštovani u jednom periodu, a prema popularnom vjerovanju na Noć vještica održavali su jedno od svojih glavnih okupljanja – sabbata.

4. Strah od Noći vještica naziva se Samhainophobia.

5. Prema irskoj legendi, Jack O’Lantern bundeve su dobile ime prema čovjeku koji je nekoliko puta prevario vraga i zbog toga mu je bio zabranjen ulaz i u raj i u pakao. Bio je osuđen da luta Zemljom i svojom lanternom navodi prolaznike na krivi put.

6. Skupljanje slatkiša na Noć vještica u Americi vuče korijene iz stare keltske tradicije nuđenja hrane i slastica za duhove koji su na Samhain – dan koji označava kraj keltske kalendarske godine, lutali ulicama. Ovaj običaj je danas u nekim američkim državama zabranjen za tinejdžere.

7. Crna i narančasta boja obično se vezuju za Noć vještica. Narančasta boja simbolizuje snagu i izdržljivost, dok je crna boja simbol smrti i tame i služi kao podsjetnik da je nekad Noć vještica bio praznik na koji su slabile granice između živih i mrtvih.

8. Irska se obično smatra rodnom zemljom ovog praznika. Korijeni Halloweena navodno sežu čak 2.000 godina u prošlost.

9. Zbog povezanosti s keltskim praznikom Samhainom (pretečom Halloweena) i naravno s vješticama, mačke su obavezni simbol Noći vještica. Legenda kaže da su druidi mačke za vrijeme Samhaina bacali u vatru kao dio procesa pročišćenja.

10. Škotske djevojke vjerovale su da će ako objese mokru plahtu ispred vatre na Noć vještica u plahti vidjeti svog budućeg muža. Neke su vjerovale da će gledajući u zrcalo na ponoć Noći vještica vidjeti svog budućeg dečka.

11. Prema tradiciji ako na Noć vještica obučete odjeću naopako i hodate unatrag u ponoć ćete ugledati vješticu.

12. Kelti su se maskirali u duhove i čudovišta na Noć vještica kako bi prevarili prave duhove i čudovišta koji su tokom Samhaina lutali ulicama.

13. U nekim svjetskim zemljama kao što su Francuska i Australija, Noć vještica smatra se američkom komercijalnom izmišljotinom i nije dobrodošla.

14. Najpopularniji kostimi za Halloween su vještice za žene, a vampiri za muškarce. Slijede ih gusar, klaun, žena mačka, dok se djeca najradije maskiraju u princezu, vješticu, Spider-Mana i gusara.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + 7 =