Sve što (ni)ste znali o AMS-u

0

Novčana pomoć nezaposlenima koju izdaje AMS je tema koja je u posljednje vrijeme vrlo često predmet diskusije. Ukoliko vam nešto nije jasno po pitanju ovog paketa AMS-a, nabrojaćemo par činjenica koje bi vam mogle pomoći.

Za početak, pravo na podizanje novčane pomoći imaju oni koji su u periodu od dvije godine zabilježili 52 radne nedjelje, a da pritom imaju osiguranje za nezaposlene. Osobe mlađe od 25 godina imaju isto ovo pravo ukoliko su u proteklih godinu dana zabilježile 26 radnih nedjelja.

Iznos novčane pomoći se određuje na osnovu posljednje plate koju ste primili. Osnovni iznos je 55% od posljednjeg prihoda, a ukoliko ste zaradili manje od 872,31eura dobijate dodatne prihode.

Nezaposleni sa djecom imaju pravo na porodičnu pomoć (Familienzuschläge). Dužina trajanja pomoći je ograničena i iznosi minimalnih 20 nedjelja, odnosno maksimalno godinu dana. Nakon isteka pomoći za nezaposlene, možete se prijaviti za „hitnu pomoć“ (Notstandshilfe) koja traje najduže 52 nedjelje.

AMS trenutno pomaže oko 238.000 ljudi sa u prosjeku 300 eura mjesečno. Više informacija potražite na stranici AMS-a: www.ams.at.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × 6 =