Svako austrijsko domaćinstvo godišnje baci do 133 kg hrane

0

Institut za upravljanje otpadom Biotehnološkog univerziteta u Beču objavio je rezultate 20-ogodišnjeg istraživanja o hrani kao otpadu. Dobijeni podaci iskorišteni su sa izložbu od nazivom „Rok trajanja – kada hrana postane otpad“ koja može da se posjeti u Prirodnjačkom muzeju u Beču do 16. maja 2021. godine.

Prije nekoliko decenija bilo je nezamislivo bacati jestivu hranu, ali to se u međuvremenu radikalno promijenilo. Aktuelne studije Biotehnološkog univerziteta pokazale su da godišnje u svakom austrijskom domaćinstvu do 133 kilograma hrane završi kao otpad koji se može izbjeći. Vrijednost tih namirnica iznosi između 250 i 800 eura. Ova vrsta otpada čini 14,5 posto cjelokupnog otpada domaćinstava. Najčešće se bacaju hljeb i peciva (28 posto) i voće i povrće (27 posto).

Prema riječima koordinatora istraživanja Gudrun Obersteiner izložba je prilika za još jedan istraživački projekat čiji će cilj biti da se analizira kako su posjetioci prihvatili informacije koje su predstavljene u okviru izložbe. Ankete će se sprovoditi u muzeju i online. Iako su mjere za podizanje svijesti o ovoj temi imale učinka u trgovini, gastronomiji i poljoprivredi, to nije slučaj kada su potrošači u pitanju. „Izložba će nam pružiti mogućnost da saznamo od posjetilaca koja tema i koji vid prezentacije su izvršili najveći uticaj na njih i šta bi ih najprije navelo da promjene ponašanje“, objašnjava Obersteiner.

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − = 2