Svaki deveti građanin Austrije nedovoljno dobro čita i piše

0

Gotovo milion građana Austrije ne zna pravilno čitati i pisati, odnosno svaki deveti građanin nedovoljno dobro čita i piše ili je nepismen, objavio je dnevni list Kronen Zeitung.

Polovini je njemački prvi govorni jezik, tako da nije samo riječ o stranim doseljenicima kojima je njemački drugi jezik.

Pismenost zavisi od porodičnih, školskih i društvenih (ne)prilika. Stručnjaci tvrde da to nema veze s nedostatkom inteligencije. Većina je završila Osnovnu školu, a mnogi imaju i posao. Stručnjaci tvrde kako se često radi o manjku samopouzdanja i strahu da nisu u stanju ispuniti očekivanja okoline.

“Kada bi normalno bilo da se čitanje i pisanje u školi ne mora prisilno učiti, kao što je kod drugih sadržaja često slučaj, nepismenost ne bi bila tabu”, pojasnila je Sonja Muckenhuber, koja radi na obrazovanju odraslih na Narodnom univerzitetu u Linzu i članica je austrijske mreže “za pismenost”.

“Nažalost još uvijek se smatra da se čitati i pisati jednostavno mora znati. Ako to nije slučaj, nisi prihvaćen kao ravnopravni član društva”, ističe Muckenhuber. Napominje kako je strah i sram nepismenih da će biti otkriveni, izuzetno velik. Zato je takvim osobama izuzetno važno pomoći, a ne ismijavati ih i osuđivati, poručuju stručnjaci, a prenosi Kronen Zeitung.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 + 9 =