Super Mario napunio 30 godina

0

Ove godine popularni nintendov italijanski vodoinstalater Mario, najpopularniji lik video igara, napunio je trideset godina. Iako su Super Marija tokom godina zamijenili neki novi likovi, ovaj lik dosegao je kultni status i zauzeo mjesto u pop kulturi.

Autor Super Marija, japanski dizajner video igara Shigeru Miyamoto, otkrio je i da se prvobitno ovaj lik nije trebao zvati Mario već Jumpman, jer je to zvučalo cool u osamdesetim godinama.

Miyamoto je otkrio i da je odlučeno da Mario bude italijanski vodoinstalater, jer su željeli stvoriti lik običnog čovjekta s kojim bi se ljudi mogli poistovijetiti.

U vrijeme nastanka ove igrice tehnologija nije bila tako napredna da su se likovima mogle dodavati facijalne ekspresije. Tako je Mario dobio brkove, kako bi izgledao markantnije.

Iako više nije toliko popularan, Mario je i dalje zvijezda. Nakon trideset godina na tržištu, Super Mario je i danas 17. po redu najprodavanija video igra u svijetu. O njemu je čak i snimljen film u kojem su glumili Bob Hoskins, John Leguizamo i Dennis Hopper.

U svijetu je prodano više od 310 miliona Super Mario igara, a zahvaljujući Mariju, Miyamoto je postao jedan od svjetski najpoznatijih programera video igara, a Nintendo kompanija iz te branše s najvećom zaradom u svijetu.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 3 = 3