Stvari koje utiču na debljanje, a nisu hrana

0

Loša i kalorična hrana i nedostatak vježbanja svakako dovode do povećanja tjelesne težine, ali to nisu jedine stvari koje utiču na debljanje. Istraživanja pokazuju da mnogo stvari kojima je čovjek gotovo svakodnevno izložen može uticati na debljinu.

Naime, izloženost pojedinim hemikalijama koje se nalaze u životnoj sredini mogu uticati na debljanje, ali i na dijabetes i slične probleme. Ovo je šest najčešćih stvari koje utiču na debljanje:

1. Pesticidi
Namijenjeni su da ometaju hormonske funkcije insekata, ali ove hemikalije podjednako utiču i na ljude. Istraživanja su pokazala da pesticidi utiču na rad hormona kod ljudi i dovode do gojaznosti, ali se povezuju i sa nastankom nekih vrsta raka. Da bi se tijelo očistilo od nagomilanih pesticida čovjek treba pet dana jesti organsku hranu.

2. Bisfenol A (BPA)
BPA ima sposobnost da ubrza diferencijaciju masnih ćelija, ometa funkcionisanje pankreasa i izazove inzulinsku rezistenciju, što dalje dovodi do problema s gojaznošću. Većina konzervirane hrane sadrži ovu hemikaliju, pa se savjetuje biranje svježe ili zamrznute hrane.

3. Proizvodi za ličnu higijenu
Većina proizvoda za ličnu higijenu, posebno sintetički mirisni proizvodi, sadrže ftalate – hemikalije koje se povezuju s usporenim rastom i razvojem kod djece. Osim toga ove hemikalije ometaju rad hormona i dovode do problema s debljinom. Posebno treba izbjegavati osvježivače vazduha i proizvode koji sadrže „mirise“ ili „parfeme“.

4. Vinil
Vinil hlorid plastične mase sadrže hemikalije koje se nazivaju organotini i povezuju se s debljanjem. Osim toga, u sastavu vinila se nalaze i određeni ftalati. Stoga je preporučljivo izbjegavanje korištenja proizvoda od vinila, kao što su podne obloge, PVC plastika, torbe, novčanici i slično. PVC se razlaže i može se naći i u prašini u vašem domu.

5. Teflon
Teflon ili perfluorooktanska kiselina je još jedna hemikalija koja može izazvati gojaznost. Koristi se u proizvodnji posuđa, omotača za hranu otpornih na mast, kesicama za kokice za mikrovalnu i nekim vodootpornim materijalima.

6. Nikotin
Nikotin može uticati na metabolički sistem čak i kod nepušača koji su izloženi duvanskom dimu. Posebno utiče na djecu i istraživanje je pokazalo da bebe čija je majka pušila u trudnoći imaju veći rizik od problema sa gojaznošću. Stoga, posebno ako ste u drugom stanju riješite se ove štetne navike.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 2 = 0