Stvari koje nikad ne smijete reći depresivnoj osobi

0

Šanse su vrlo velike da poznajete barem jednu osobu koja se bori s depresijom. Iako želite pružiti podršku toj osobi, neki vaši komentari mogu zapravo djelovati vrlo štetno. Evo što nikada ne smijete izgovoriti osobi koja pati od depresije.

„Znam kako se osjećaš“

Čak i ako ste iskusili kliničku depresiju sami, svako doživljava depresiju drugačije. Umjesto toga, recite nešto poput: „Ja ne mogu zamisliti kako se sada osjećaš, ali ovdje sam za tebe“. To pokazuje vašu spremnost da podijelite bol, a ne da je ignorišete.

„Svako ima loših dana“

Depresija nije samo jedan loš dan. Radi se o nekoliko loših sedmica, mjeseci i više. Ona počinje uticati na pojedinčev posao, školovanje i lične odnose. Fokusirajte se na slušanje poput: „Pomozi mi shvatim kako se osjećaš“.

„Drugim ljudima je gore“

Ne možete ljudima govoriti da nemaju pravo da se osjećaju grozno. Osim toga, ne radi se o drugim ljudima, radi se o tome šta vaš prijatelj prolazi. Bolji pristup: „Kako ti mogu pomoći?“ ili „Ako želiš razgovarati, reci mi“.

„Zašto ne nađeš hobi?“

Depresija povlači osobu unutra, a ovakvim izjavama ih tjerate da rade ono što trenutno ne žele. No slobodno možete ohrabriti prijatelja da učestvuje u raznim aktivnostima s vama. Pokušajte parafrazirati: „Ako se osjećaš loše, zašto ne bismo to učinili zajedno“. Tako ćete pokazati toj osobi nije teret za vas, što je strah mnogih depresivnih ljudi.

„To je sve u tvojoj glavi“

Ovo je iznimno gruba i uvredljiva izjava. Prvo se edukujte o depresiji. Ona je ozbiljno medicinsko stanje. Umjesto da umanjujete ono što vaš prijatelj osjeća, recite mu nešto poput: „Drago mi je što smo razgovarali o tvom stanju“ ili nemojte reći ništa i samo ga slušajte. Ponekad ne postoji ništa jače od jedne osobe koja je apsolutno prisutna s drugom.

„Trgni se“

Možda ste frustrirani što vidite svog prijatelja uvijek neraspoloženog i pasivnog, ali niko ne bira biti depresivan. Depresija iskrivljuje perspektivu osobe, tako da ona osjeća kao da se ništa nikad neće promijeniti. Ona stvara osjećaj beznađa, krivice i bezvrijednosti, stoga pokušajte uvjeriti prijatelja da su to samo osjećaji, a ne činjenice.

„Popij antidepresiv“

Lijekovi nisu nužno odgovor. Takođe nije korisno upoređivati situacije, kao na primjer: „Moj rođak je uzimao antidepresive i osjećao se puno bolje“. Tretmani moraju biti individualizovani. Bolje je da ga pitajte „Šta si sve pokušao dosad?“.

U redu je i sugerisati terapiju na neosuđujući način. Recite nešto poput: „Zabrinut sam za tebe, postoji li način da ti pomognem?“, piše krenizdravo.hr.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − 8 =