Stvari bez kojih danas ne možemo zamisliti život a koje su izumile žene

0

Tokom istorije brojne žene na neprocjenjiv su način dale svoj doprinos svijetu usprkos tome što su bile suočene sa polnom diskriminacijom. Tako su muškarci nerijetko iskorištavali loš položaj žena u nauci i prisvajali njihova dostignuća.

Čovječanstvu su doprinijele izumima bez kojih danas ne možemo zamisliti život i za koje možda ni niste znali da su “proizvodi” ženskog uma, prenosi N1.

Evo koji su to izumi.

Papirna kesa

Radnica u fabrici pamuka Margaret Knight 1868. godine otkrila je papirnu kesu, ali muškarac pod imenom Charles Anan pokušao je da ukrade njenu ideju i prvi je patentira. Knight ga je tužila i nakon duge pravne bitke pobijedila i dobila patent za svoj izum koji svakodnevno koristimo, ali pored njega je patentirala i brojne industrijske mašine.

Lijekovi za teške bolesti poput leukemije

Gertrude Elion sa svojim kolegom Georgom Hitchingsom otkrila je neke od prvih lijekova za teške i ozbiljne bolesti kao što su leukemija, SIDA i herpes. Elion i Hitchings razvili su metodu koja je pomogla u revoluciji izrade lijekova. Elion je takođe otkrila azatioprin, imunosupresiv zahvaljujući kojem su ljudi sa slabim imunološkim sistemom mogli da prime transplantovan organ.

Brisači na automobilu

Marry Anderson davne se 1903. godine dosjetila se kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu dana kasnije.

Identitet pozivatelja i poziv na čekanju

Dostignuća u telekomunikacionim istraživanjima dr Sherley Ann Jackson dovela su do izuma identiteta pozivaoca i poziva na čekanju.

Monopol

Elizabeth Magie glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala “The Landlord's Game” i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine.

Solarno grijanje

Mađarica dr Maria Telkes odgovorna je za prvi sistem grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grijanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta pomogla joj je još jedna uspješna žena – arhitektica Eleanor Raymond.

Ručni aparat za pravljenje sladoleda

Nancy Johnson je 1943. godine izumila prvi ručni aparat za pravljenje sladoleda.

Pivo

Iako sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo ko je zaista prvi proizveo pivo kakvo pijemo u današnje vrijeme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime, prije 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to vještina koju su znale samo i isključivo pripadnice ljepšeg pola.

Protivpožarne stepenice

Prve protivpožarne stepenice na spoljašnjoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebalo da olakšaju evakuaciju, 1897. godine je osmislila je Ana Conely.

Pancir

Zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir, osmislila je Stephanie Kwolek. Istraživanje koje je sprovodila rezultovalo je izumom pancira, tačnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 9 =