Stručnjaci savjetuju zašto ne trebate sjediti prekrštenih nogu

0

“Žensko sjedenje”, odnosno položaj sjedenja s prekrštenim nogama jedno je od najpopularnijih, ali već dugi niz godina raspravlja se o tome koliko je to zapravo zdravo za naše tijelo.

Dok su mnogi govorili da podstiče stvaranje celulita, stručnjaci su otkrili da ima i gore posljedice.

Kako prenosi Bright Side, stručnjaci su rekli da je najvažnije naučiti sjediti uspravno, a osim što je taj položaj odličan za zdravlje, navodno podiže samopouzdanje osobe. Prekrštene noge tokom sjedenja mogu oštetiti peronealni živac i tako oslabiti mišiće zadužene za podizanje stopala. Takođe, može doći do neravnoteže u zdjelici jer unutrašnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski je sve duži – kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

Iako kod pojave vidljivih vena glavnu ulogu ima genetika, praktikovanjem ovakvog sjedenja povećavate šanse od toga. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smjeru. Kada su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Istraživanja su pokazala da se tako može povisiti i krvni pritisak u tijelu – čak i kod osoba koje inače nemaju tih problema – jer se pogoršava cirkulacija. Istraživanja su pokazala i da sjedenje s prekrštenim nogama, duže od tri sata dnevno, dovodi do jako lošeg, pogrbljenog držanja tijela. Osim toga, javljaju se bolovi u donjem dijelu leđa, vratu i kukovima, piše Večernji list.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − = 0