Stracheov pad dobar znak za Balkan?

0

Ostavka austrijskog vicekancelara Heinz-Christian Strachea i krah njegove političke karijere, ostavlja njegove političke prijatelje i saveznike na Zapadnom Balkanu bez alternative među evropskim populistima i krajnjim desničarima, ocijenio je stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Grazu Florian Bieber.

Bieber je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao i da skandal koji je doveo do krize vlade u Austriji može biti prilično dobar znak za Balkan.

„To je možda ohrabrujuće takođe za region, iako su davali neke prosrpske izjave, oni na kraju krajeva ne žele proširenje, i to su samo floskule, jer nemaju neko duboko uvjerenje u ideju proširenja, evropske integracije i reforme. U tom smislu je odlazak Strachea dobra vijest za Balkan”, rekao je.

Bieber je ocijenio da je Stracheov uticaj bio jako ograničen zato što ministarka spoljnih poslova Karin Kneissl, iako je bila kandidat njegove krajnje desne Slobodarske partije (FPÖ), nije članica stranke i „morala je da vodi neku politiku prema Balkanu koja je više klasična austrijska politika, znači proširenje, nikakva podrška za raspad BiH i protiv Kosova”.

„Ali ipak ti dvostruki signali koje smo dobijali iz Austrije posljednjih skoro dvije godine su bili jako štetni za region zato što je Austrija uvijek bila jedan od glavnih podržavalaca proširenja i Strache i njegova politika su malo spriječili da se taj stav nastavi”, rekao je.

On je dodao da je Strache „slao signale koji su bili ohrabrujući za Milorada Dodika i za druge političare kao što je on u regionu” ali da s njegovim odlaskom ne vidi „baš punu perspektivu i nadu za one kao što je Dodik što se tiče političkih saveznika u Evropi”.

Bieber smatra da se s odlaskom Strachea takođe „smanjuje uticaj ekstremnih nacionalističkih snaga u jugoistočnoj Evropi na austrijsku vladu, pogotovo na ono krilo koje ima bliske odnose sa Miloradom Dodikom i drugim nacionalističkim političarima regiona”.

„To je takođe i udar na cijelu ekstremnu desnicu u Evropi zato što je ipak to poruka koja će se vidjeti u Njemačkoj, u Italiji da ta desnica nije čista, nije nekorumpirana kako su se predstavljali”, dodao je on.

Bieber je rekao i da je ono što se do sada saznalo iz skandala dovoljno da se zna da je Strache bio spreman za nemoralne poslove, da se bavi korupcijom i da želi da kontroliše medije kao Orban.

„Ali još ne znamo da koje mjere je Rusija kao država uticala na politiku Slobodarske stranke, do koje mjere je ta stranka dobila ilegalna sredstva iz privatnih donacija kroz neke nejasne strukture. Sve to ćemo tek vidjeti ako pravosuđe radi svoj posao u Austriji”, rekao je Bieber za RSE.

 

Izvor: Politika
Foto: Wikimedia/Gregor Tatschl

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 3 =