Strache, Ibiza, videotrake

0

Kao nuklearna bomba, u petak je Austrijom odjeknula vijest o političkom porniću, koji su objavili njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung. Na snimci Strache, nekadašnji neonacista, a za par minuta i nekadašnji austrijski vicekancelar, Johann Gudenus, banjalučki zet i Stracheov najbliži saradnik, te žena Johannova, “naša” Tajana. Na snimci je još neko, ali se doduše ne vidi. Navodna nećakinja ruskog oligarha, u stvarnosti “mamac”.

Te večeri na Ibizi se popilo, na stolu se čak vidi i nešto nalik na kokain, već pripremljen za nozdrvu bivšeg neonaciste, zubnog tehničara i dominutnog austrijskog vicekancelara. Ekipa je vesela, prodala bi najtiražniji austrijski dnevnik, prljavim novcem, nema veze. Isti bi prljavi novac trebao stići i do Stracheove partije, ali preko “udruženja”. I tako redom, najveći poslijeratni skandal do najvećeg poslijeratnog skandala.

U jednom momentu Strache pominje i južne prostore. Hrvatska je, veli, sranje, a u Srbiju nikako ne treba ulagati. Dok to izgovara, na ruci mu brojanica… Volio je, kažu politički neupućeni, Strache srbe. Ta će ljubav, za par minuta, zajedno sa HC-om, kako su mu do juče tepali, ući u anale ljudske naivnosti.

Sebastian Kurz, donedavni maloljetnik i trenutni prvi čovjek Austrije, mogao bi u ovim momentima da najavi nove izbore. Moguće je od njih politički profitira, na istu onu foru na koju je profitirao od negiranja crvenocrne vlade, kojoj je, usput, sam godinama pripadao. Ovoj novoj, koju će narednih mjeseci naglo da zaboravi, nije samo pripadao, već ju je i svojeručno napravio.

Strache i njegov kompanjon Gudenus Ibizanskim sijelom zakopali su vladajuću koaliciju, ali i “prijateljstvo” sa Miletom “Laktašenkom”, koji odlaskom ultradesničarskog dvojca sa političke scene gubi domaćine u Austriji.

Odoh, gotove mi kokice.

Dino Šoše

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × = 35