Strache daje ostavku, pada austrijska vlada?

0

Austrijski vicekancelar i predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Christian Strache ponudio je uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. jednoj (lažnoj) ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a, javljaju njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung u petak pozivajući se na tajno snimljene video-snimke.

Na snimkama koje su dostavljene njemačkim medijima se vidi tadašnji predsjednik FPÖ-a Christian Strache kako zajedno sa svojim saradnikom Johannom Gudenusom, sadašnjim predsjednikom zastupničkog kluba FPÖ-a, u julu 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha.

Na snimci navodna bogatašica iz Rusije govori o tome kako njezin ujak želi uložiti 250 miliona eura u austrijsku privredu. Iako je sagovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su nastavili razgovore i navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

„Ako tri sedmice uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu“, rekao je Strache u videu. Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung govore o „klasičnoj namještaljci“ u koju je uvučen aktualni vicekancelar. Strache i Gudenus na video snimci očito su u alkoholiziranom stanju, a ispred Strachea na stolu se vidi i “crta” bijelog praha.

FPÖ govori o „ilegalnim snimkama“ i najavljuje pravne korake. Glavni tajnik stranke Christian Hafenecker je naglasio kako ni Strache ni Gudenus nisu „ni na koji način“ materijalno profitirali kao rezultat ovog razgovora.

Sam Strache je pismeno saopšio kako se radilo o „čisto privatnom“ susretu i kako je tokom razgovora u više navrata upozorio na „potrebu pridržavanja austrijskih zakona“.

Hafenacker je u saopštenju postavio pitanje ko sedam dana dana uoči izbora za Evropski parlament ima koristi od objavljivanja ovih snimaka.

On je upozorio na sličnosti s aferom Silberstein iz predizborne kampanje 2017. kada je politički savjetnik Tal Silberstein, koji je radio za socijaldemokrate, preko lažnih Facebook stranica pokušavao diskreditirati kandidata narodnjaka Kurza.

Objavljivanje videa u petak navečer je u Austriji među opozicijom odjeknulo poput bombe a većina opozicionih političara traži raspisivanje novih izbora.

„Ovo je najveći politički skandal u poslijeratnoj istoriji Austrije. Kancelaru ne preostaje ništa drugo nego odlazak predsjedniku i raspisivanje novih izbora“, rekla je predsjednica ljevičarske Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Pamela Rendi Wagner.

Predsjednica liberalne stranke Neos Beate Meinl-Reisinger izjavila je kako nakon ovog skandala FPÖ više ne može ostati u vladi.

„Ovo je nevjerovatno. Ovo je najkorumpiranije i najodvratnije što sam ikada vidjela. Strache mora dati ostavku“, rekla je Meinl-Reisinger.

Austrijska narodna stranka (ÖVP) koja zajedno sa slobodnjacima tvori vladajuću koaliciju se dosad nije oglasila u svezi sa skandalom u koji je upleten njezin manji partner.

Predsjednik ÖVP-a i austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da će u svezi sa skandalom i mogućim posljedicama u subotu obratiti javnosti.

Foto: YouTube Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 − = 1