Stomačni virus ili trovanje: Kako prepoznati?

0

Pored čestih prehlada ili gripe, u zimskom se periodu često javljaju virusne crijevne infekcije. S druge strane, ljetno vrijeme idealno je za razvoj bakterija u hrani što dovodi do trovanja. Međutim, to nije pisano pravilo i ne znači da se crijevna viroza ne može javiti ljeti ili da se zimi ne možete otrovati hranom. No, simptomi su veoma slični i jako je teško odrediti radi li se o virozi ili trovanju.

Virus ili bakterija?

Trovanje hranom uglavnom se manifestuje u roku od jednog do osam sati nakon jela. Stomačna viroza je veoma zarazna i simptome ćete dobiti u roku od 24 do 48 sati od kontakta sa zaraženom osobom. U oba slučaja javlja se jaka bol u želucu, mučnina, grčevi, probavni problemi i povišena temperatura, a moguća je i pojava krvave stolice.

Viroza obično traje dva do tri dana. I dok stomačna viroza ne iziskuje posjetu doktoru, ako sumnjate da se radi o trovanju onda obavezno posjetite doktora. Oporavak od oba problema traje nekoliko dana, a kada se simptomi mučnine i povraćanja smire, važna je nadoknada tekućine i elektrolita jer ćete u protivnom završiti na infuziji.

 

Foto: Shutterstock

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × = 6