Štikle, japanke ili patike: Koju obuću je najgore nositi ljeti

0

Izbor ljetne obuće je zaista veliki, pa možemo da biramo do mile volje. Ali, koji tip ljetne obuće je najopasniji za zdravlje naših stopala?

“Obične japanke su možda najgori izbor obuće i to prvenstveno zato što nisu pričvršćene za stopalo, zbog čega se prstima ‘hvatamo’ za podlogu, što mijenja način na koji hodamo”, navodi za magazin “In Style” doktorica Emily Splichal, stručnjak za zdravlje stopala.

“Najbolje bi bilo odabrati sandale koje se kopčaju oko zgloba jer ih tako pričvrstimo za stopala, a to nam uveliko olakšava hodanje”, dodaje Splikal.

Ona takođe smatra da ne bi trebalo da hodamo u cipelama čija je peta viša od sedam centimetara jer to, naime, mijenja biomehaniku našeg načina hodanja:

– koraci su nam skraćeni

– ne možemo brzo da hodamo

– težina tijela prebacuje se na jastučiće u stopalima (što remeti naš centar za ravnotežu i opterećuje koljena i donji dio leđa)

Podjednako su štetne i potpuno ravne cipele, pogotovo kod osoba koje imaju ravna stopala. Stopalo će biti mnogo stabilnije ako cipele imaju malu petu, dovoljno je i onu od 2 do 3 cm.

Najbolje je, zato, nositi cipele čija se peta kreće od 2 do najviše 7 centimetara i izbjegavati ekstreme, odnosno potpuno ravne cipele ili izuzetno visoku petu, prenosi Tportal.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 2 = 14