Šteti li pretjerano punjenje telefona bateriji?

0

Problemi sa baterijom se uglavnom javljaju kod pametnih telefona, jer veliki broj aplikacija koje se koriste dovodi do bržeg trošenja baterija. Stoga je potrebno bateriju češće puniti, posebno ako često koristite svoj pametni telefon. Ali može li pretjerano punjenje uređaja naštetiti bateriji? Pitanje je koje muči mnoge korisnike pametnih telefona.

Otkako su se ovi telefoni pojavili na tržištu postojalo je mnogo teorija o punjenu baterija. Prvo se govorilo da se uređaj smije puniti tek kad se potpuno isprazni, zatim da moramo paziti kad je pun jer bi mogao „eksplodirati“ ili bi se baterija mogla otopiti.

Međutim, ove teorije uglavnom nisu tačne. Svi smarthphones „znaju“ kad su puni i automatski sprečavaju „dotok“ struje pa nije bitno ukoliko su na punjaču. No postoje iznimke jer litij-ionske baterije su iznimno osjetljive. Ako slučajno pokrijete uređaj, mogao bi se zagrijati i pokvariti.

Također, ukoliko ostavljate uređaj na punjaču duže vrijeme, mnogo duže od potrebnog vremena da se baterija napuni, doći će do njenog slabljenja. Ali taj proces je malo duži, pa su veće mogućnosti da ćemo promijeniti uređaj nego da će se baterija toliko uništiti pretjeranim punjenjem.

U svakom slučaju, ako namjeravate duže vrijeme koristiti uređaj ili vam je svaka sekunda trajanja baterije bitna, držite se osnovnih savjeta.

Izbjegavajte punjenje baterije kad bude skroz prazna, ali ako se to dogodi onda nemojte napuniti uređaj do sto posto već se uvijek trudite da on bude između 50 i 80 posto. Tako će „napunjeni“ ioni bezbrižno štititi trajanje baterije. Ukoliko je uređaj pun, i oni rade slabijim intenzitetom pa se zapravo baterija brže prazni.

Pored toga, savjetuje se da imate punjač istog proizvođača kao vaš uređaj, kao i bateriju istog tog proizvođača.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + = 13