Standard upozorio da treba zabraniti “ustaško okupljanje” na Bleiburgu

0

Kako prenosi Index.hr, austrijski list Der Standard objavio je članak o komemoraciji na Bleiburgu u kojemu kritikuje odluku austrijskih vlasti da se “omogući marširanje fašista”. “Iako strani političari u Austriji ne smiju širiti propagandu, hrvatskom revizionizmu je dozvoljeno slavlje u Koruškoj”.

Ističe se kako se svakog maja kod Bleiburga okupi oko deset hiljada ljudi “kako bi slavili fašistički hrvatski režim ustaša”, te da je takvo “otvoreno glorificiranje jednog terorističkog režima” izazvalo “mnogo kritika unutar i izvan Austrije”.

Politički, a ne vjerski skup

Unatoč tome manifestacija ostaje dozvoljena, konstatira Der Standard i dodaje kako su promjene na čelu lokalne biskupije dovele i do drugačijeg tretmana prema tom skupu koji je godinama službeno bio prijavljen kao vjerska odnosno katolička komemoracija.

Odluka novog administratora biskupije nadležne za Bleiburg da ne dozvoli da se skup tretira kao vjerska komemoracija dodatno je razotkrila da je riječ o “političkom skupu”, piše Der Standard, i to političkom skupu “na kojem učestvuju brojni hrvatski političari u predizborno vrijeme” i na kojem se često promoviraju zabranjeni fašistički simboli i “recitiraju fašističke parole”.

Profesor prava Karl Weber smatra da “ustaško okupljanje” vlasti ne trebaju dozvoliti

Der Standard navodi i stav profesora prava sa Univerzitetu u Innsbrucku Karla Webera, koji smatra da postoje uvjerljivi razlozi da se skup na Bleiburgu zabrani.

Na proteklim komemoracijama je redovno dolazilo do kršenja austrijskog kaznenog prava, a prema zakonu koji regulira javno okupljanje, svaka manifestacija čija je svrha u sukobu s važećim pravom može biti zabranjena, tumači profesor Weber. Temeljem iskustva proteklih godina “ustaško okupljanje”, kako skup na Bleiburgu naziva Weber, ne treba biti dozvoljeno.

Na Bleiburgu se svake godine mogu vidjeti “različiti ustaški simboli”

U članku se ističe i paradoks da su dvije prošlogodišnje zakonske promjene koje je provela vlada u Beču ostale bez efekta kada je riječ o skupu na Bleiburgu.

Tzv. Lex Erdogan je donio zabranu strane političke propagande na austrijskom tlu, ali se iz toga izuzimaju članice Europske unije, dakle i Hrvatska. Druga promjena je postrožavanje zakona o zabranjenim simbolima, među kojima se sada nalazi i jedan ustaški, no Der Standard ističe da se na Bleiburgu mogu vidjeti “različiti ustaški simboli” koji nisu obuhvaćeni tim zakonom, iako nedvojbeno “glorificiraju taj fašistički režim iz 1940-ih godina”.

Izvor: Standard

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 6 = 3