Šta se dešava u tijelu kada pijete jako hladnu vodu?

0

Dio ljudi tvrdi da je jako hladna voda loša za probavu, ostali pak govore kako je odlična za sagorijevanje veće količine kalorija. Šta je na kraju tačno?

Ne postoji dovoljno naučnih dokaza da je hladna voda loša za naš organizam, ali ima jednu veliku prednost. Hladna voda super je za hidrataciju organizama.

Zašto hladna voda pomaže s hidratacijom?

Prvo, valja naglasiti ta će voda bilo kakve temperature pomoći pri hidrataciji organizma. Dobra hidratacija najvažnija je kod regulacije tjelesne temperature, ona pomaže organima da normalno funkcionišu, dostavlja nutrijente do ćelije, a može pomoći i pri sprječavanju infekcija.

Pijenje hladne vode, naučno je dokazano, može pomoći pri hidrataciji tijela više nego pijenje vode druge temperature. Jedna studija, u kojoj je učestvovalo šest sportista, koji su pili vodu različite temperature, dokazala je da je optimalno piti vodu koja je temperature 16 stepeni Celzijevih. To rezultira manjim znojenjem, odnosno manjim gubitkom vode tokom treninga na vrućini.

Čak i uz takav naučni dokaz, mnogi fitnes “stručnjaci” tvrde kako hladna voda nije dobra, ali sve njihove teorije uspješno su pobijene, piše Eat this, prenosi N1. 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × = 8