Šta se dešava kad prestanete pušiti?

0

Štetne posljedice pušenja manje ili više svima su poznate. Ako ste pušač, imate veći rizik da dobijete rak, srčanu bolest, infarkt, moždani udar… Međutim, čak iako ste pušač i prestanete pušiti na vrijeme još nije sve izgubljeno.

Pa tako, već 20 minuta nakon ispušene cigarete tijelo se počinje oporavljati. Pritisak i puls se vraćaju u normalu i temperatura u rukama i nogama se povećava. Nakon osam sati, nikotin i ugljen monoksid u krvi se smanjuju za pola. Nivo kiseonika povećava se i vraća u normalu, te ste življi, spavate bolje i jači ste. No, upravo ovih osam sati najkritičniji su za one koji žele da se odviknu od pušenja, te je vrlo važno izdržati ih bez cigarete.

Nakon toga, tvrde bivši pušači, odvikavanje postaje lakše. Nakon 48 sati ugljen monoksid i nikotin iz tijela nestaju. Pluća počinju da se čiste, završeci nerava se oporavljaju i vraća vam se čulo mirisa i ukusa. Nakon tri mjeseca funkcija pluća i cirkulacija značajno se popravlja, a šetanje i vježbanje postaje lakše i sve manje kašljete. Generalno ste zdraviji i imunitet vam se povećao.

Nakon jedne godine rizik da dobijete srčanu bolest smanjio se za 50 posto. Gledano na duži period ako izdržite pet godina bez cigareta, smanjuju se i rizici za dobijanje moždanog udara i dijabetesa. Deceniju kasnije rizik da dobijete rak, srčanu bolest ili infarkt isti je kao kod nepušača.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + = 9