Šta se dešava ako mjesec dana ne popijete kafu?

0

Sigurno ste barem sto puta čuli nekog kako tvrdi da je odricanje od nekih namirnica doprinijelo nekoj pozitivnoj promjeni u životu odnosno fizičkom izgledu. Vođena tom devizom, novinarka sajta byrdie.com je zbog problema sa kožom prestala da pije kafu tri sedmice. Rezultati su bili zapanjujući, a BUM vam prenosi njena zapažanja.

“Ako ste barem jednom bili kod dermatologa, sigurna sam da vam je preporučio da pijete manje kafe ili da u potpunosti prestanete. Dermatolog me je više puta savjetovao da to učinim, ali nisam bila spremna da se odreknem svoje kofeinske zavisnosti. Ali, iz čiste radoznalosti sam odlučila da ne pijem kafu tri sedmice”, navela je ova online nivinarka u članku objavljenom na sajtu byrdie.com.

Kada je odricanje od nekih namirnica u pitanju radi boljeg izgleda, često su to u pitanju šećer, mliječni proizvodi, pšenično brašno ili kafa. Upravo zato se ova novinarka Byrdie portala, na savjet dermatologa odrekla kafe, a s ciljem da će to doprinijeti boljem izgledu njene kože. Ona je odlučila da ukine svoj jutarnji ritual na nekoliko sedmica.

Pa, zašto je kafa „krivac“?
Ukratko, naučno objašnjeno: kafa ima puno kiseline. Velike doze kiselog kofeina u kombinaciji sa hormonima, naročito hormonima stresa, utiču na pojačanu masnoću vaše kože. Povrh svega, kafa je diuretik i pospješuje mokrenje, tako da izaziva i dehidraciju.

Sama novinarka, prema sopstenom priznanju spada u grupu ljudi koji piju do četiri kafe dnevno, zbog čega je osjećala efekte dehidracije. Pa tako, iako je joj je kafa veoma nedostajala ona je ukinula svoj “porok”.  Tokom prve sedmice nije bilo nikakve razlike na njenoj koži lica. Ali, u drugoj sedmici već su nestajale akne koje su se davno pojavile. U trećoj sedmici su nestale i koža je izgledala sjajno. Proširene pore koje su je odavno mučile izgledale su manje nego ranije. Naravno, koža joj nije bila savršena kao kod Jennifer Lopez, ali odricanje od kafe je evidentno imalo uticaj na poboljšanje izgleda njene kože.

Druga promjena koju je primijetila je – manji nivo masnoće. Oduvijek je imala nekoliko suhih područja na licu – oko nosa i brade. No, već u trećoj sedmici njena koža je bila jednakog sastava, što ju je natjeralo da povjeruje da je mješana suho-masna tekstura kože, rezultat dehidracije zbog konzumiranja kafe.

Ipak, njena koža nije postala savršena kao da je “fotošopirana” za tri sedmice, ali obzirom na rezultate ova novinarka vjeruje da ukoliko se u potpunosti odrekne kafe, da će i rezultati biti bolji na duže staze.

Da li ste vi spremni na “no-coffee izazov“?

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 4 = 3