Šta nas čini drugačijim od ostalih?

0

Otisak prsta je naš lični pečat, nešto što nas razlikuje jedne od drugih. Na svijetu ne postoje dvije osobe s istim otiskom, ali otisak prsta nije jedino što je jedinstveno na našem tijelu.

Drugi dijelovi tijela također mogu biti posebni da bi svako od nas mogao biti identifikovan na osnovu njih, a ova saznanja sve češće nalaze primjenu i u forenzici. Evo šta nas još čini posebnim i razlikuje od drugih ljudi:

1. Uši
Uši su također jedinstvene i posebne. Svako ima drugačije linije i obline, pogotovo rub uha. Za razliku od otiska prsta, koji se može mijenjati ukoliko postoji neki ožiljak, brazda na uhu ostaje ista tokom cijeloga života, pokazali je istraživanje Univerziteta u Southamptonu. Postoji i program koji može da prepozna ljude po ušima sa 99,6 posto tačnosti.

2. Iris oka
Iris ili šarenica oka je obojeni dio oka, koji se nalazi između rožnjače i zjenice. Boja i struktura irisa su određeni genetikom, ali detalji uzorka na njemu nisu. On se formira od čvrsto sklopljenih membrana tkiva još u majčinom stomaku i onda, prije rođenja, stvara mrežnicu. Ovim procesima stvara se jedinstveni strukturni uzorak.

3. Jezik
Utvrđeno je da je jezik jedini poseban i nepromjenljiv dio usne šupljine jezik, iako se otisak ugriza već godinama koristi u forenzici. Iako nije u potpunosti dokazano kako svaki čovjek ima poseban jezik, istraživači tvrde da je upravo ovaj organ adekvatan za identifikaciju iz razloga što nije nemoguće falsifikovati njegov otisak.

4. Hod
Svako se kreće na svoj način i to nije stvar samo pomjeranja nogu, već pokreti cijelog tijela. Istraživači su otkrili 24 komponente koje čine nečiji hod i prema kojima se svako može prepoznati u masi. Danas, postoje i programi koji sa 80 posto preciznosti mogu da analiziraju ljudski hod.
Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 6