Šta kažu stručnjaci: Koliko često treba prati kosu?

0

Iako ste vjerovatno čuli da je najbolje kosu prati što rjeđe to nije tačno.

Nedovoljno pranje kose može da prouzrokuje tvrdokornu perut, iritaciju, začepljenje pora, pa čak i gubitak kose. Sa druge strane, prečesto pranje kose može da dovede do isušivanja, do povećanja proizvodnje ulja ili upale vlasišta.

Svaki tip vlasišta i kose jedinstven je i ima svoje potrebe, i zato ne postoji univerzalan odgovor.

Stručnjaci otkrivaju odgovor na pitanje “koliko često treba da perem kosu”, za svaki tip kose.

Ravna kosa sa tankom dlakom

Problem kod ovog tipa kose je što izgleda masnije nego što zaista jeste, što dovodi u iskušenje da se kosa pere svaki dan.

Međutim, to će potencijalno dovesti do proizvodnje još više ulja. Umjesto toga, preporuka je da se kosa pere svaki drugi dan sa nježnim šamponom koji daje volumen. U međuvremenu korijen može da se istrlja suvim šamponom, kako bi se masnoća suzbila.

Gusta kosa

Gusto vlasište bolje maskira masnoću od drugih tipova kose, što znači da “ako vam kosa nije jako masna, probajte da je perete samo jednom ili dva puta nedjeljno”, kaže poznati frizer Miles Jeffries za “Cosmopolitan”.

Ukoliko ste skloni svrabu i nakupljanju nečistoća pokušajte sa šamponom koji sadrži ulje čajevca, a koji efikasno čisti pore i uklanja mrtve stanice.

Talasasta kosa i lokne

Ukoliko imate talastu kosu sa loknama i tanku dlaku, da biste postigli volumen, izdefinisane lokne i da kosa ne izgleda suvo kao “slama”, savjet je da se pere svaki drugi dan (ukoliko se vlasište brzo masti) ili na svakih dva dana (ako je “normalno” vlasište), sa šamponom koji je bez sulfata i koji sadrži regenerator koji će hidrirati dlaku.

Kovrdžava i gusta kosa

Ako imate izrazito kovrdžavu i gustu kosu najčešće se javljaju dva problema: masni korijen i suvi krajevi ili je kosa suva. To je zato što “ulje vlasišta ne može tako lako da krene niz kovrdžavu dlaku kao što može niz ravnu i zato je kovržava kosa suvlja”, objašnjava Jeffries.

On preporučuje pranje kose na svaka tri dana, tako što ćete istrljati vlasište sa “CoWash” tipom regeneratora kao da je šampon kako bi se dlaka hidrirala, a zatim korištenje šampona za čišćenje kose bez slufata na svakih dvije do tri nedjelje.

Oštećena kosa

Kada se kosa ošteti (uslijed čestog oblikovanja pod visokim temperaturama, farbanjem, hemijskim tretmanima, itd), pramenovi postaju suvi, beživotni i skloni lomljenju.

Kako bi se kosa oporavila, preporuka je da se koristi šampon bez sulfata, koji štiti farbu na kosi, a koji koristi biljne proteine i lagana ulja, kako bi se kosa očistila i hidrirala. Zatim, jednom nedjeljno koristiti tretman na bazi keratina koji služi za trajno obnavljanje oštećene kose.

Masna kosa

Teško je odoljeti da se kosa ne pere svakog dana, ali preporuka je da se savladate jer se tako samo proizvodi još više ulja.

Umjesto toga, kosu treba prati svakog drugog dana ali nježnim šamponom bez sulfata koji će razgraditi ulje sa kose.

“Normalna” kosa

Ukoliko vam kosa nije sa tankom dlakom, masna, kovrdžava, već ste negdje između, savjet je da se kosa pere na svakih dva do tri dana sa hidrirajućim šamponom bez sulfata, koji sadrži lagana ulja (ne silikon), a koja će dati kosi sjaj i mekoću, pišu Nezavisne.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 1 = 7