Šta kada preležite koronavirus?

0

Kada se ljudi oporave od infekcije koronavirusom, njihovo tijelo zadržava sjećanje na način kako da se bori protiv zaraze ukoliko do nje ponovo dođe. Ovaj imunitet nije uvijek dugovječan, niti je potpuno efikasan, i vremenom može da opadne, piše BBC.

Smatra se da ćete, ukoliko ste se oporavili od zaraze virusom korona, steći imunitet. Još uvijek nije poznato koliko će taj imunitet trajati poslije zaraze.

Ponovna infekcija ili ponovno pojavljivanje koronavirusa kod pacijenata dešava se samo u manjinskom, ali značajnom broju slučajeva.  Luis Enhuanes, virolog iz Španskog nacionalnog centra za biotehnologiju (CSIC), rekao je za BBC da najmanje 14 posto pacijenata koji su imali negativne rezultate testova na Covid-19 poslije toga budu ponovo pozitivni.

On smatra da se tu ne radi o sekundarnoj infekciji već o slučaju virusa „koji se vratio”.

„Moje objašnjenje, među mnogim drugim mogućim objašnjenjima, jeste da uopšteno gledano ovaj koronavirus zaista imunizuje populaciju, ali imuna reakcija kod pojedinaca nije mnogo jaka”, kaže Enhuanes za BBC.

„Kad se imuna reakcija uspori, virus, koji ostaje u nekom rezervoaru u tijelu, uspije da se vrati.”

Ali zato što je Covid-19 novi virus, naučnici još uvijek pokušavaju da pronađu objašnjenje za kratak period između dvije infekcije.

 

Izvor: BBC

Foto: Freepik

 

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 × 8 =