Šta je njihova tajna? Imaju 97 miliona stanovnika, 300 zaraženih i 0 preminulih

0

Uprkos dugoj granici s Kinom i populaciji od oko 97 miliona ljudi, Vijetnam ima potvrđenih tek tristotinjak slučajeva zaraze novim koronavirosom i nijednu zabilježenu smrt.

Prošlo je mjesec dana od posljednje transmisije virusa, pa su vlasti donijele odluku o otvaranju zemlje. Stručnjaci kažu kako je Vijetnam katastrofu izbjegao tako što je reagovao na vrijeme.

Uveli su, naime, vrlo stroge mjere koje su, čini se, uspjele spriječiti širenje virusa. Već početkom januara, iako nisu imali nijedan potvrđen slučaj COVIDA-19, vijetnamske vlasti preduzele su drastičnu akciju borbe protiv misterioznog virusa koji je u tom trenutku ubio tek dvoje ljudi u Wuhanu.

Uvedene su zabrane putovanja, strog nadzor stanja i zatvorena je granica s Kinom koju se moglo preći samo uz intenzivne provjere na graničnim prelazima. Škole su odmah zatvorene, da bi bile otvorene sredinom maja, piše BBC a prenosi Jutarnji.hr

Podaci o koronavirusu u Vijetnamu stoga su iznenađujuće malene brojke zaraženih, toliko da su neki posumnjali u njihovu istinitost, ali stručnjaci tvrde kako nema razloga sumnjati u njih.

Slučaj Vijetnama, čija se ekonomija oporavlja a društvo vraća u normalu, pokazuje kako su restriktivne mjere prevencije najbolji način za otklanjanje problema u korijenu, zaključuje BBC.

 

 

Foto: Pixabay

 

 

 

 

 

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 + 2 =