Šta je bolje: trčanje ili brzo hodanje?

0

Bilo koji vid fizičke aktivnosti dobro će vam doći, ali neki će svakako brže donijeti koristi za vaš organizam. Ako ste se premišljali između trčanja i brzog hodanja, prvo imajte na umu šta zapravo želite da postignete.

Obje aktivnosti daju gotovo iste rezultate, ali sa različitim intenzitetom i brzinom. Glavne koristi ovih aktivnosti su svakako gubitak kilograma i održavanje željene tjelesne težine, više energije, bolje i kvalitetnije spavanje, snižavanje krvnog pritiska i holesterola, smanjenje rizika od infekcija i bolesti, kao i podizanje imuniteta i povećanje mišićne mase.

Želite li izgubiti kilograme, brže i lakše ćete to postići trčanjem nego brzim hodanjem. S druge strane, ako su vam prioritetniji zdravstveni rezultati odlučite se za brzo hodanje. Nekoliko različitih istraživanja pokazalo je da je brzo hodanje posebno dobro za krvni pritisak.

Ovaj vid aktivnosti preporučuje se i osobama koje imaju probleme sa zglobovima, koljenima i kukovima, zbog manjeg pritiska kojem su izloženi.

Nećete pogriješiti ni sa jednom od ovih aktivnosti, ali nikako ne zaboravite prije njih da se dobro istegnete i zagrijete, posebno ako ste se odlučili za trčanje.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 + = 3