Šta fudbaleri jedu prije, tokom i poslije utakmica

0

Prehrana je jedan od ključnih segmenata u životu svakog fudbalera, a pogotovo je bitna među vrhunskim igračima, jer im omogućava korištenje maksimalnog potencijala u svakoj utakmici, ali i optimalan oporavak i regeneraciju nakon nastupa.

Prehrambene navike najpoznatijih fudbalera danas su toliko razvijene da menije biraju na temelju pozicije koju igraju ili minutaže, zbog čega gotovo svi ozbiljni klubovi u svojim timovima imaju profesionalne nutricioniste koji se brinu za njihove potrebe.

Prehrana prije utakmice

Fudbaleri biraju proteinsku i nemasnu hranu. Cilj je olakšati probavu i fudbaleru dati dovoljno energije za vrijeme utakmice. Jedu tri-četiri sata prije utakmice. Ako je utakmica u podne ili naveče, potrebno je planirati i doručak i međuobrok. Takođe, potrebno je unijeti dovoljno vode. Piju malu količinu, ali više puta tokom dana.

Prehrana tokom utakmice

Fudbalerima se ne preporučuje pretjerano konuzumiranje nekog od proizvoda. Uglavnom je tokom utakmice potrebno vratiti energiju i izgubljenu tekućinu. Takođe, potrebno je obratiti posebnu pažnju na hidrataciju i nerijetko koriste energetski gel koji sadrži kofein s ugljikohidratima, a koji će pomoći u održavanju budnosti i fokusa tokom utakmice.

Prehrana poslije utakmice

U tom periodu uobičajeno je prisutan nedostatak apetita, ali s obzirom na deficit ugljikohidrata, potrebno je što prije nadomjestiti prazne zalihe. Zbog toga fudbaleri često konzumiraju pizzu, ali potrebno je da bude zdrava. Bez sira ili s manjom količinom i s biljnim sastojcima.

Tokom 90 minuta fudbala igrači troše puno energije, a mnogi su se profesionalni timovi okrenuli pizzi kao savršenom obroku za oporavak nakon utakmice.

Potrebno je izbjegavati unos industrijske ili prerađene hrane, jer prehrana je jedan od faktora koji utiče na oporavak i prevenciju povreda.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − = 6