Srbi vole Rusiju, ali žele da im djeca žive u EU

0

Građani Srbije imaju znatno pozitivniji stav o Rusiji nego o EU, ali bi ipak više voljeli da im djeca žive u EU, pokazalo je istraživanje koje je za agenciju Beta sproveo IPSOS Strategic marketing. Pozitivan stav prema Evropskoj uniji ima trećina građana (32 posto), a negativan 40 posto ispitanika, dok prema Rusiji pozitivan stav ima 52 posto, a negativan 17 posto građana, pokazalo je istraživanje sprovedeno u novembru nad 1.000 ispitanika.

Iako Srbi nesumnjivo vole Rusiju ipak ni svaki četvrti građanin (23 posto) ne bi volio da mu dijete živi u Rusiji, dok bi se za Evropsku uniju opredelilo 70 posto njih.

U Strategic marketingu ovo povezuju s koristima koje građani očekuju od pristupanja EU, budući da preovladava stav da bi to pozitivno uticalo na infrastrukturu, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, zdravstvo, stopu zaposlenosti i druge značajne aspekte društva.

Istraživanje sprovedeno u okviru Argus projekta uz podršku EU pokazalo je da bi 54 posto građana Srbije na referendumu podržalo pristupanje EU.

Većina građana Srbije na referendumu bi se izjasnila za članstvo u EU, mada samo četvrtina zna u kojoj fazi pristupanja se Srbija nalazi.

Istraživanje je ukazalo i na veliki pad informisanosti građana o pristupanju EU, budući da manje od svakog četvrtog građanina (24 posto) zna da je Srbija počela pregovore o pristupanju, što je za 11 posto manje nego u februaru 2014, kada je sprovedeno prethodno istraživanje.

U Srbiji 37 posto građana misli da Srbija tek čeka na datum za otvaranje pregovora, dok ostali ili misle da je u ranim fazama pristupanja ili kažu da ne znaju.

Na referendumu o članstvu u EU za članstvo bi se izjasnilo 54 posto građana, kao i prije devet mjeseci, a 25 posto bi glasalo protiv, što je dva procentna poena manje nego u februaru 2014, pokazalo je istraživanje sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Rezultati o podršci članstvu u EU donekle su u neskladu sa odnosom građana prema EU, budući da je svaki treći (32 posto) rekao da o EU ima pozitivan stav, što je za pet posto više nego u prethodnom istraživanju u februaru 2014.

Kako navode u Strategicu, građani očekuju koristi od ulaska u EU, pa je to vjerovatno u osnovi veće podrške pristupanju.

Ispitanici su ocijenili da bi se pristupanje pozitivno odrazilo na infrastrukturu i zaštitu ljudskih prava (po 70 posto), pravosuđe (69 posto), zdravstveni sistem (67 posto), obrazovni sistem (66 posto), ekonomsku situaciju u zemlji (64 posto), stopu nezaposlenosti i nivo korupcije (po 63 posto).

Manje od svakog petog građanina (18 posto) smatra da Srbija nikad neće ući u EU, isto toliko njih smatra da će postati članica nakon 2020, a 27 posto je reklo da ne zna.

U pogledu uslova za pristupanje EU, od februara su u uslove koji građani navode uvrštene i ekonomske reforme (pet posto) i sankcije Rusiji (četiri posto).

Kosovo je i dalje uslov o čijem značaju za ulazak u EU se slaže najveći broj građana, više nego svaki treći (38 posto), dok su svi ostali ispod 10 posto.

Građani Srbije smatraju da će sljedeća zemlja regiona koja će pristupiti EU biti Crna Gora (38 posto), 27 posto smatra da će to biti Srbija, osam posto da će biti Makedonija, sedam posto Kosovo i osam posto BiH.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 6 = 3