Smetaju vam kritike? Evo kako da se nosite s njima

0

Većina ljudi se uglavnom teško nosi s kritikama, čak i ako su one realne i konstruktivne. Kritika je, baš kao i pohvala, normalan dio života i rada, zbog čega je njihovo prihvatanje važno, posebno kada je riječ o dobronamjernoj kritici.

Ako vam neko zlonamjerno upućuje kritike, pokažite im da one ne mogu uticati na vaš rad. Ali, ako dobijete dobronamjernu kritiku, sa ovih 5 savjeta lakše ćete se izboriti s njom:

1. Ostavite emocije po strani
Ostavite emocije kao što su bijes i ljutnja sa strane, kako ne bi negativno uticale na vaše reakcije. Iskoristite kritiku kao priliku da ispravite propust i poboljšate svoj rad. Ne doživljavajte to kao tešku diskusiju ili uvredu, već priliku da se ostvarite odlične rezultate.

2. Budite zahvalni
Kada neko odvoji vrijeme kako bi vam dao njegovo mišljenje, čak i ako je ono negativno, odvojite vrijeme da se toj osobi zahvalite za trud. Tako ćete pokazati da vam je stalo da riješite nastali problem jer volite svoju profesiju i želite dobro da radite.

3. Postavite dodatna pitanja
Ako je nečije mišljenje više kritično nego konstruktivno, ne dozvolite da se razgovor tu završi. Pitajte šta možete da uradite kako biste se poboljšali i kako ne biste pravili iste greške u budućnosti. Postavljanje pitanja ukazuje da se zalažete za svoj posao i da poštujete savjete svog kolege.

4. Sprovedite promjenu
Kada čujete kritiku ili savjete kolega, potrudite se da odmah smislite kako da postignete željene rezultate. Samim tim, brza reakcija i ispravljanje grešaka pokazuje da ste posvećeni poslu i da želite da ostvarite uspjeh.

5. Sumirajte rezultate
Kada ispravite greške ili ste preduzeli prve korake, obavijestite osobu koja vam je uputila kritike o prvim rezultatima. Možete je kontaktirati putem e-maila ili lično, na sastanku. Ovo će odati dobar utisak o vama, i staviti vas u kategoriju vrijednih i odgovornih osoba koja se trudi da ostvari što bolje rezultate.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 + 5 =