Slovenci i Hrvati žale se na odluku Austrije u vezi s granicom

0

Evropski poslanici iz liberalne političke grupe Obnova, slovenački Irena Joveva, Klemen Grošelj i hrvatski Valter Flego uputili su pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen zbog odluke Austrije da ne stavi Sloveniju i Hrvatsku na listu zemalja čiji će građani sredinom juna moći da uđu u ovu zemlju bez ograničenja.

Troje poslanika iz Slovenije i Hrvatske u pismu je navelo da odluka nije u skladu sa planom EU za oporavak ili “Osnovnim standardima bloka”.

“Austrijska vlada saopštila je da neće ponovo otvoriti svoje granice zemljama koje još ne kontrolišu situaciju sa virusom korona, ali uprkos isticanju kriterijuma epidemiološkog statusa, nije uvrstila Sloveniju i Hrvatsku na listu”, ističu troje zastupnika u Evropskom parlamentu.

Poslanik u Evropskom parlamentu iz Istarskog demokratskog saveza (IDS) Valter Flego ocijenio je danas kao neevropsku i diskriminatorsku odluku austrijske vlade da Hrvatsku ne uvrsti na spisak bezbjedni zemalja za putovanje svojih građana.

“Naša zemlja ima jednu od najboljih epidemioloških slika u čitavoj Evropi i svijetu, iz dana u dan približava se statusu korona-free zemlje, ali ne nalazi se na spisku sigurnih zemalja u kojima bi austrijski građani proveli svoje godišnje odmore od sredine juna, što smatram nepojmljivim”, rekao je Flego.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + 7 =