Sjećanje na vječitog dječaka: Tri godine od smrti Vlade Divljana

0

Velikan jugoslovenske muzičke scene Vlada Divljan preminuo je na 4. marta 2015. godine u Beču, nakon duge i teške bolesti. Od njegove smrti prošle su tri godine, ali sjećanje na njega nije izblijedilo.

Prvi ozbiljan bend Divljan je osnovao 1976. pod nazivom Merlin, ubrzo ga preimenovavši u Zvuk ulice. Godine 1980. nastali su Idoli, nadaleko poznat ex yu bend, za koji je Divljan napisao neke od najpoznatijih hitova „Retko te viđam sa devojkama”, „Malena“, „Rusija“, „Nebeska tema“, „Ona to zna“…

Nakon raspada Idola, Divljan počinje samostalnu karijeru albumom „Tajni život A. P. Šandorova” (1987.), na kome se nalazio veliki hit „Patuljci”. Učestvovao je u stvaranju muzike za neke od kultnih filmova kao što su „Kako je propao rokenrol”, „Crni bombarder“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“, „Čekaj me, ja sigurno neću doći“.

Sa Srđanom Gojkovićem-Giletom iz Električnog orgazma snimio je albume sa pjesmama za djecu “Rokenrol za decu” (1989.) i “Rokenrol bukvar” (1990.), kao i album „Lutka koja kaže ne“ (1991.) u okviru supergrupe Vlada, Gile, Piko i Švaba.

Vlada Divljan je neko vrijeme živio u Sidneju, a u junu 1999. preselio se u Beč, gdje je i preminuo.

Vlada je bio i BUM-ov gost, a tom prilikom je rekao: “Ja imam običaj da kažem mi smo iz zemlje pradedova došli u zemlju praunuka. Moji su svi babe i dede rođeni u Austrougarskoj, jedno u Vojvodini, a troje u BiH kad je to bila Austrougarska. Važno je truditi se, objasniti sebi, a zatim i deci tu situaciju. Mislim da je problem kada je stvarnost u kući, gde odrastaš različita od one koja je napolju kad izađeš iz kuće. Tu dolazi do najvećih problema kad se u kući neguju jedne vrednosti, a na ulici potpuno drugačije. Najvažnije je decu zaštititi od predrasuda, objasniti da ne razvrstavaju Rome, Albance, Srbe. Treba širine, treba otvorenosti – to znači biti dobar roditelj. Negde staviti te stvari na pravo mesto, relativizovati, objasniti detetu da nije uvek ono kako izgleda zapravo istina.”

Cijeli razgovor s Vladom možete pročitati ovdje.

 

Foto: Screenshot

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 3 = 6