Sedam stvari o kojima nikada ne biste trebali lagati svom ljekaru

0

Koliko pušite, pijete, jedete i vježbate, koristite li zaštitu tokom seksa, koliko često izlazite na sunce – sve je važno za vaše zdravlje.

  1. Prehrana je važna

Ako bezuspješno pokušavate izgubiti neželjene kilograme, a ne govorite istinitu o svojim navikama, ljekar vam neće moći puno pomoći. “Studije su pokazale da pacijenti podcjenjuju koliko jedu i koliko često se prepuštaju nezdravoj hrani. Mnogi pacijenti ne žele priznati da imaju poteškoće kada se treba pridržavati određene prehrane, pa im je lakše poreći”, kaže doktorica Tania Dempsey za Healthy.

Umjesto da se sramite zbog toga što pojedete slatkiše ili zato što niste vježbali sedmicu dana, objasnite šta vas muči kako bi vam ljekar mogao dati najbolji savjet. “Ako pacijenti priznaju sve, tada ljekari mogu raditi s pacijentom na razvoju strategije”, kaže dalje.

  1. Koliko lijekova uzimate

Kada se ne možete riješiti kašlja ili imate neki drugi problem, posao ljekara je ne samo da vam dijagnostikuje bolest, nego vam i pomogne u liječenju. Međutim, ako se vratite žaleći se da vam i dalje nije dobro, budite iskreni kad vas ljekar pita koliko često ste uzimali lijek ili kako ste nanijeli kremu.

“Ako niste iskreni o tome, ne možemo tačno procijeniti djeluje li lijek”, objašnjava dermatolog Joshua Zeichner.

  1. Koliko cigareta pušite

“Jedna od navika oko koje pacijenti često nisu iskreni je pušenje”, kaže estetski hirurg Andrew J. Miller za The Healthy.

  1. Koje dodatke uzimate

Doktor Dempsey kaže da se ponekad pacijenti srame priznati da uzimaju vitamine, dodatke ili ljekovito bilje jer bi im ljekar mogao zamjeriti i jer ne vjeruje u takve dodatke. “Istina je da mnogi ljekari vjeruju da su vitamini važni za pacijente s vitaminskim deficitom. Nažalost, može doći do kontradikcije između određenih vitamina ili biljaka i lijekova na recept”, dalje objašnjava doktorica i dodaje da ključno da pacijent kaže šta sve uzima.

  1. Kada ste zadnji put posjetili ljekara

“Ako ste prvi put došli kod ljekara, ne znamo šta se događalo i koliko se često događalo u prošlosti. Rutinska provjera osigurava sigurnost. Nemojte lagati kada ste zadnji put bili kod ljekara i šta je provjerio, a šta nije. Laži nam neće pomoći da se najbolje brinemo o vama u budućnosti”, kaže dr. Knopman.

  1. Koliko alkohola konzumirate

“Koliko pića popijete sedmično?”. Odgovor će se razlikovati, ovisno o tome jeste li se družili od kuće ili ste bili na odmoru s najboljim prijateljima, ali ono što vaš ljekar pokušava razumjeti su vaše navike. To je posebno važno ako vam ikad zatreba operacija, jer zloupotreba alkohola može imati trajne štetne posljedice na jetru što može povećati krvarenje, rekao je neurohirurg dr. David Poulad.

  1. Seksualna prošlost

“Mi želimo znati o vašem seksualnom životu ili prošlosti kako biste bili sigurni i kako bismo vas mogli edukovati. Ako ne znamo šta radite, ne možemo vas tačno testirati ili liječiti vaše reproduktivne organe”, objašnjava Jaime M. Knopman, prenosi RTL.hr.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × 8 =