Schallenberg: Nećemo podržati nove sankcije Rusiji

0

Austrija će reći jasno „ne“ prijedlozima za gasne sankcije protiv Ruske Federacije, već usvojeni paketi sankcija EU su sveobuhvatni i možda će zahtijevati pojašnjenje, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Alexandar Schallenberg.

“Rekao sam i ranije da o tome treba da razgovaramo na odgovarajući način, odnosno iza zatvorenih vrata, ali da – već smo usvojili šest velikih paketa sankcija, a sada možemo da razmišljamo o ‘zatvaranju rupa’ pojašnjava. Ali dalji koraci, prije svega u energetskom sektoru, po pitanju gasa – biće jasno “ne” Austrije. Već usvojeni paketi su sveobuhvatni” rekao je ministar u intervjuu za Televizijski kanal ORF, odgovarajući na pitanje da li se stav Beča promijenio u pogledu mogućeg jačanja sankcija Rusiji.

Prema ministrovim riječima, potrebno je obezbjediti da “mi sami ne budemo uvučeni u rat –  pa je taktika EU prema Rusiji do sada bila ispravna, treba je i dalje slijediti“.

Evropska komisija priprema nove sankcije Rusiji i o ovom prijedlogu bi mogla da razgovara sa stalnim predstavnicima zemalja EU u petak, javio je ranije Politiko, pozivajući se na evropske diplomate.

Dan ranije, šef diplomatije EU Josep Borell zapretio je Rusiji novim sankcijama u slučaju referenduma u ​​LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblastima.

Javna vijeća DNR i LNR apelovala su u ponedjeljak na šefove republika Denisa Pušilina i Leonida Pasečnika sa inicijativom da se hitno održi referendum o pridruživanju Ruskoj Federaciji. Žalbu trenutno razmatraju šefovi DNR i LNR.

U utorak se sa istim prijedlogom šefu regiona obratio javni savjet Hersonske oblasti. Kasnije su se, sa zahtjevom da se što prije održi referendum o pridruživanju Rusiji, obratili i šefu administracije Zaporoške oblasti Jevgeniju Balitskom, takva izjava je stigla od predsednika pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimira Rogova i drugih članova pokreta.

 

 

Foto: Wikipedia / Dean Calma / IAEA / CC-BY-2.0

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + = 10