Savjeti uz koje će kafa postati još zdravija

0

Najveća popularnost kafe proizlazi iz njenog glavnog sastojka, kofeina. Zadužen za podizanje energije i očuvanje budnosti, kofein je ujedno i zamka čije se ispijanje ne preporučuje poslije 14 sati. Naime, kofein će uzrokovati nesanicu koja je u konačnici izvor brojnih zdravstvenih problema.

Dok je sama kafa izrazito zdrava, njeni dodaci i nisu baš. Najpopularniji dodatak kafi, šećer, ujedno je i najgori sastojak moderne prehrane, a povezuje se s raznim bolestima kao što su prekomjerna tjelesna težina i dijabetes. Stoga se, umjesto zaslađivanja kafe šećerom, preporučaju prirodna sladila kao što je stevija.

Ograničite unos

Dnevni unos ovog omiljenog napitka ovisi o tjelesnoj masi pa se tako preporučuje 2,5 miligrama kafe po kilogramu. Budući da prosječna šoljica kafe sadrži 95 mg kofeina, za osobu koja teži 80 kilograma dvije šoljice kafe bile bi preporučeni dnevni unos.

Koristite filter                                       

Budući da kuhana kafa sadrži kafestol, spoj koji povisuje nivo holesterola, preporučuje se kuhanje kafe u papirnom filteru. Na taj način smanjiće se nivo kafestola dok će se kofein i antioksidansi zadržati.

Dodajte cimet

Cimet je začin koji smanjuje glukozu u krvi, a ujedno utiče i na holesterol i dijabetes. Osim zdravih svojstava, cimet daje potpuno novi okus kafi.

Mlijeko kao dodatak

Umjesto niskokaloričnog vrhnja za kafu, preporučuje se dobro staro mlijeko. Naime, studije su pokazale kako je mlijeko izvrstan izvor kalcija koji umanjuje rizik od osteoporoze i lomova kostiju, a sadrži i vitamin K, koji pospješuje samu građu kosti.

Kakao za bolji okus

Kakao je izvrstan izvor antioksidansa te je kao takav pogodan za zdravlje. Naime, kakao umanjuje rizik od srčanih bolesti, a kafi daje dodatni i bolji okus, prenosi Avaz.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 4 = 36