Safet Srna: Spajamo ljude sa Balkana kroz nostalgiju

0

Cult Band osnovan je u Austriji, ne tako daleke 2012. godine. Čine ga Safet Srna (Vokal/Sarajevo), Haris Čaušević (Gitara/Bosanska krupa), Nikola Vasilijević (Klavijature/Beograd), Salko Agović (Bass gitara/ Sarajevo) i Adnan Sejdić (Bubnjevi / Odžak). Svirali su sa „Zabranjenim Pušenjem“, „Mostar sevdah reunion“, Zdravkom Čolićem, Bebekom, „Crvenom Jabukom“, oduševili Halida, sarajevsku Slogu, izdali tri singla, napravili par odličnih spotova… Sreli smo frontmena Srnu i razmijenili koju pametnu.

BUM: Da li je Cult Band u međuvremenu postao kult? SRNA: Cult Band je nastao slučajno, kroz 6 godina našeg rada mnoge stvari nam se dešavaju slučajno, koje nas na neki način slučajno tjeraju da radimo i da ostavljamo nešto iza nas. Jako veliki broj svirki je iza nas, mnogo pređenih kilometara, tako da se u svemu tome stvara neki kult. To ostavljamo vremenu, da pokaže da smo jedinstven band u dijaspori, koji ostavlja kakvog takvog traga.

BUM: Obzirom da živite u Linzu i Beču, da li lokacija otežava put prema vrhu? Ili, pojednostavljeno, da li je lakše biti muzičar na Balkanu ili balkanski muzičar u dijaspori? SRNA: Ciljati ka vrhu u muzici na Balkanu, a fizički biti u dijaspori, jako je teško, skoro nemoguće. Biti medijski prisutan na Balkanu zahtijeva i fizičku prisutnost. Mi smo se nekako nesvjesno pomirili sa činjenicom da smo za balkanske medije dijasporci. Naravno, postoji ta podrška pojedinih medija, ali jednostavno nismo im prioritet, već neki sezonci koji dolaze sa svježim kapitalom. Nama je najveći uspjeh onda kad raspjevamo naše ljude koji čeznu za nekim davnim vremenima u rodnim mjestima. Kad im osvježimo sjećanja na prve ljubavi, izlaske, neke posebne uspomene. To je ono što nama daje jednu posebnu energiju i volju da prelazimo hiljade kilometara. Taj neki feedback od naše publike koja nas voli i podržava.

BUM: Da li zvijezda petokraka u nazivu benda ima veze sa nostalgijom za boljim vremenima ili pivom koje piju njegovi članovi? SRNA: Pa definitivno ima obilježje nostalgije. Sav naš repertoar je prožet pjesmama iz tog nekog vremena dok se petokraka vijorila našim domovima kulture. Mi smo oni koji spajaju ljude sa Balkana kroz nostalgiju, a temelj koji spaja je to neko vrijeme pod petokrakom.

BUM: Koliko se današnji muzičari sa prostora bivše Jugoslavije moraju prilagođavati trendu dizanja ruku u zrak i silikonima na sceni? SRNA: Ako se budete prilagođavali onda ćete se ubrzo izgubiti u tom lažnom svijetu. Muzika je stvar ukusa. Svakako da postoji mnoštvo neukusa. Ako radite ono što volite, bez obaziranja na to da li je to u trendu ili ne, vremenom ćete dolaziti do faza gdje nailazite na publiku koja cijeni to što radite.

BUM: Da li „dolje“ prolazi bilo šta što nema prizvuk turba? SRNA: Prolazi, ali u nekim manji m količinama i u užim krugovima. Muzika je veliko tržište. Ako želite prodati svoj proizvod, onda se jednostavno prilagodite kupcima, ali ako je to proizvod koji vi sa ponosom izlažete i stojite iza tog djela, onda vas nije briga da li će se prodati ili ne. Ipak veliki broj kolega se prilagođava tržištu.

BUM: Nekako mi se čini da je posebno teško biti poslijeratna zvijezda, jesam li u pravu? SRNA: Ma toga više nema, ali zaista. Danas su zvijezde svima dostupne.

BUM: Kako bi, nekome ko nema YouTube, objasnili muziku koju stvarate? SRNA: Mi smo ipak više cover bend koji je izdao par singlova. Stvaranje tih pjesama smo prepustili ljudima koji imaju iskustva u tome. U dvije riječi: Moderni pop.

BUM: Šta nas očekuje na Jugoton Partyju? SRNA: Na Jugotonu vas očekuje vrhunska atmosfera ispunje na hitovima, mnogo plesa i vriske. Publici savjetujemo laganu ravnu obuću, u stilu „ hop hop hopa dolazi Evropa“ i zagrijane glasne žice. Jednostavno ćemo se prisjetiti nekog lijepog vremena. Zato dođite u velikom broju da se svi skupa zabavimo, a mi vam garantujemo ludilo. (Cult Band gostuje na Jugoton Partyju, 21.04. u bečkom klubu Schwarzberg)

 

INTERVIEW: DINO ŠOŠE

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 8 = 10