S kojim mjerama autrijske pokrajine ulaze u jesen

0

Austrija polako prelazi u režim štednje energije.

Zato se očekuje “tamnija” jesen i zima, a sve pokrajine su donijele odluke o mjerama štednje, na šta su pozvale i građane.

“Ovo nije godina kao svaka”, istakla je ministarka energetike Leonore Gewessler prilikom nedavnog predstavljanja kampanje za štednju energije “Misija 11”.

Kao i u pandemiji, pozvani su građani da doprinesu lakšem savladavanju teške situacije koja predstoji. U pandemiji građani su pozvani na nošenje maske, držanje odstojanja i pranja ruku, a sada na uštedu energije. Preporuke idu od smanjenja grijanja, do smanjenja brzine prilikom vožnje kola. Javne ustanove, izuzev škola, obdaništa, bolnica i sličnih insitucija, na primjer, tokom zime će morati da smanje temperaturu na 19 stepeni.

Austrija nije heterogena zemlja i pokrajine same određuju mjere štednje.

U pokrajini Koruška filijale “Koruške banke” gase svjetlo poslije radnog vremena, a i u foajeu banke i kod bankomata ostaje upaljeno samo “bezbjednosno svjetlo”.

Na drugoj strani glavnog grada Koruške, Klagenfurta, “Lindwurm” ostaje osvijetljen do ponoći.

U pokrajini Burgenland donijeta je odluka da se ugasi osvjetljenje spomenika. Takođe se smanjuje i ulična rasvjeta i biće postavljeno umanjeno božićno osvjetljenje, a u zatvorenom bazenu u glavnom gadu Eisenstadtu voda će biti manje grijana.

U Donjoj Austriji pokrajinska vlada je gašenjem osvjetljenja spomenika preuzela vodeću ulogu. U parku u Wiener Neustadtu, na primjer, paviljon gradskog parka više nije osvijetljen.

U pokrajinskoj skupštini u Sankt Pölten od jeseni se smanjuje grijanje u kancelarijama. Takođe je planirano da ulična rasvjeta pređe na štedljivije LED lampe.

Salzburg je već u avgustu pokrenuo mjere, pa su tako dvorac iznad grada Salzburga, kao i 31 spomenik osvijetljeni sat kraće nego do sada.

Pokrajinske vlasti ističu da nije opcija potpuno isključenje osvjetljenja spomenika, a, takođe, nije planirano ni smanjenje božićne rasvjete, ali je otvoreno koliko dugo će dnevno svjetleti.

Graz, glavni grad Štajerske, već je smanjio osvjetljenje zgrada, a i u gradskom bazenu je smanjio grijanje za jedan stepen. U većini opština Štajerske donijeta je odluka o štednji grejanja, javnog osvjetljenja, ali i u vezi sa halama za klizanje na ledu.

U pokrajini Tirol skijaški centri su najavili povećanje cijene za sedam do osam odsto, ali to neće biti dovoljno zbog visokih cijena energenata, pa se trenutno razmatraju dodatne mjere štednje. Tako se razmatra smanjenja broja gondola, kao i brzine njihovog kretanja, i zatvaranje malih ski-liftova sa manjom frekvencijom skijaša.

Pokrajina Voralberg izradila je brojne planove za štednju, koji tek treba da se realizuju. Najavljeno je, međutim, da se temperatura u zatvorenim bazenima neće mijenjati, ali postoji mogućnost ograničenja za posjetioce sauna.

U Beču se razmatra uvođenje zabrane korišćenja grijanja za otvorene prostore, koje koriste ugostiteljski objekti. U glavnom gradu je već na zdanjima institucija tokom noći smanjeno osvjetljenje.

U Gornjoj Austriji, na božićnim pijacama, u gradu Velsu ove godine neće biti uređaja za grijanje na otvorenom. Božićno osvjetljenje neće biti manje no ranijih godina.

Sve pokrajine su već preduzele ili najavile mjere štednje energije, na šta su pozvani svi građani.

 

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 2 = 8