Rusi zabranjuju reklamiranje fast fooda?

0

Posljednjih godina vodi se dosta polemike o štetnosti fast fooda, koji se u većini zemalja gotovo svakodnevno konzumira. Hrana s visokim udjelom masnoća, šećera i soli, dokazalo se, utiče na pretilost i uzrokuje zdravstvene probleme. Upravo zbog toga u Rusiji postoji inicijativa za zabranu reklamiranja fast fooda.

Zastupnik Jedinstvene Rusije Vasilije Šestakov najavio podnošenje prijedloga za izmjenu zakona o reklami, koji podrazumijeva ograničenje promocije u medijima i na javnim mjestima proizvoda s visokim sadržajem šećera, soli, masti i zasićenih masti.

Ograničenje može obuhvatiti i gazirane sokove, čipseve, margarine i neke vrste kobasica. Prema riječima Šestakova, prijedlog zakona izjednačava reklamu fast fooda u Rusiji s reklamom za alkohol.

Predsjednik odbora Državne dume za ekonomsku politiku i poduzetništvo Anatoli Aksakov smatra da bi od zabrane reklamiranja fast fooda u Rusiji mogli stradati i domaći brendovi.

“Postoji inicijativa za stvaranje ruskog fast fooda i ne samo po brendu, nego i po sadržaju. Ko zna, možda će taj fast food biti sastavljen od vitamina i zasnovan na principima zdrave prehrane. Zbog toga ne možemo sve zabraniti”, rekao je Aksakov.

Aksakov je naglasio da je “namjera Šestakova razumljiva, zbog toga što fast food lanci nude nezdravu hranu, koja uzrokuje probleme s pretilošću i probavom”.

Međutim, jednoznačnu ocjenu te inicijative ne treba davati u hodu, potrebno je obaviti stručnu analizu tržišta reklamiranja brze hrane i tek onda donositi odgovarajuće odluke, naglasio je šef odbora.

On je podsjetio da u slučaju ograničenja reklamiranja alkohola nije bilo dileme o njegovom štetnom utjecaju na ljudski organizam, naročito mladih. Ali, kod reklama lanaca brze hrane sve mnogo ovisi od kvalitete te hrane, naglasio je Aksakov.

Foto: shutterstock.com

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 1 = 9