Raste broj klastera u Austriji povezanih sa ljetovanjem u Hrvatskoj

0

U Austriji je sve više slučajeva zaraze koronavirusom koji se dovode u vezu sa boravkom u Hrvatskoj.

Tako je u Gornjoj Austriji otkriven klaster povratnika iz Makarske, koji obuhvata ukupno 15 slučajeva oboljenja. I u pokrajini Tirol jedan novi klaster povezan je sa Hrvatskom, pošto su u Švacu otkrivena tri novooboljela koji su se vratili sa ljetovanja u Splitu.

Pored toga bilo je već ranije 16 aktivnih slučajeva povezanih sa Hrvatskom, odnosno Pagom. I u Donjoj Austriji otkrivena su tri novooboljela povratnika sa odmora u Hrvatskoj.

Za razliku od zemalja Zapadnog Balkana Hrvatska se do sada nije nalazila na listi rizičnih regiona, pa je boravak u toj zemlji moguć bez obaveznog testa prilikom povratka. Mnogi Austrijanci iskoristili su mogućnost putovanja u Hrvatsku kako bi proveli odmor na moru, a austrijska vlada nije, kao u slučaju Zapadnog Balkana, reagovala na tamošnji rast broja zaraženih.

Podsjećamo, u avgustu je u Beču registrovano 50 slučajeva zaraze koronavirusom kod povratnika većinom iz Srbije, međutim u posljednje vrijeme se Hrvatska sve više pominje kao izvor novih klastera.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + 2 =