Rasadnici bakterija u restoranima

0

Odrasli čovjek prosječno u minuti dodirne i do 30 predmeta, ali problem nastaje ukoliko su površine ovih predmeta „prometne“, jer su takve površine uglavnom pune klica i bakterije koje čovjek kasnije prenosi na lice ili usta.

Zato je bitno znati koje su površine „bogate“ bakterijama, izbjegavati ih ili preduzimati mjere kako bi se zaštitili. Ovo posebno važi ukoliko često obilazite restorane i jedete u njima, jer su tamo mnoge površine stanište velikog broja bakterija.

Pogledajte koji su to predmeti u restoranima najproblematičniji:

Meni
Znate li kroz koliko je ruku meni prošao prije nego što ste ga vi uzeli? Pri tome imajte na umu da se meni nikada ne pere. Studija objavljena u časopisu „Medicinska virologija“ je otkrila da na tim jelovnicima virusi u prosjeku preživljavaju i do 18 sati.

Posude za začine i sirće
Slično kao sa menijem u restoranima, staklenke sa začinima (so, biber), sirćetom ili uljem pune su bakterija jer ih mnogi uzimaju u ruke, a jako rijetko se peru.

Limun
Na limunu se često nalaze potencijalno patogene bakterije, a prema studiji časopisa „Enviromental Health“ čak 70 posto limuna iz kafića sadrži tragove mikroba, uključujući gljivicu Candida Albicans, bakterije Escherichia coli, Helicobacter pylori i Listera monocytogenes.

Kvake na vratima
Veliki broj bakterija vreba u WC-u restorana i kafića, ali najproblematičnija površina je kvaka na vratima. Prilikom izlaska iz wc-a svako će dodirnuti kvaku, a koliko ljudi prije toga možda čak i nije opralo ruke?! Na preko 98 posto kvaka pronađeni su tragovi bakterija koje mogu uzrokovati razne bolesti, a potiču iz fekalija.

Sapuni i držači sapuna
Oko 25 posto kutija ili držača za sapun kontaminirano je velikom, pa i opasnom količinom bakterija. Većina njih nije nikad čišćena pa se bakterije i te kako lako razmnožavaju u tim uslovima. Zbog toga je potrebno dobro istrljati ruke sapunom i isprati što toplijom vodom barem 15 do 20 sekundi.

Osim u restoranima, prenosnici bakterija vrebaju i na drugim javnim mjestima, pa i u kući. Istraživanja su pokazala da među najopasnije spadaju kolica u supermarketima, predmeti u čekaonicama ordinacija, ručne torbe, daljinski upravljači, kao i mobilni telefoni i tastature.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 − 2 =