Radnici ORF-a dobili policijsku zaštitu zbog prijetnji anti-koronaša

0

Savezna služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) upozorava na opasnost koja dolazi od protivnika koronamjera u Austriji, koji su navodno spremni i na nasilje. BVT već nedjeljama prati demonstracije anti-koronaša, a među njima ima mnogo ekstremnih desničara, koji su spremni na nasilje.

U jednom izvještaju je BVT upozorio na opasnost žustrijih protesta protiv korona mjera vlade, a uz to na meti anti-koronaša je i javni servis ORF. Kampanja za vakcinaciju, koju podržava ORF, izazvala je mnogo gnjeva među anti-koronašima.

Prema izveštaju BVT planirane su narednih nedjelja demonstracije i ispred sjedišta ORF, ali i pokrajinskih studija. Konkretno je planirana, kako prenosi dnevnik “Kurir”, akcija koja se tiče direktno zaposlenih ORF.

Naime, anti-koronaši, planiraju “miroljubivo, ali glasno i uz mnogo neprijatnosti” da ih spriječe da uđu u ORF. Upozorenje da će doći do protesta protiv javnog servisa ORF je već dobio, ispred studija u Eisenstadtu, gdje je, prošle nedjelje, ostavljena zaštitna maska u obliku mrtvačke glave.

Zbog ove prijetnje policiji je naloženo obezbjeđenje svih zgrada ORF-a.

U chat-grupama anti-koronaši razgovaraju i o radikalnim planovima. Prema internim izvještajima BVT razmotreno je organizovanje demonstracija koje bi trajale danima, a jedan od ciljeva bio bi i preuzimanje parlamenta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno analizira i ponašanje policajaca na demonstracijama od proteklog vikenda. Na meti je posebno jedan policajac, višeg čina, koji već mjesecima ima prijateljsko ophođenje prema organizatorima protesta. Tog policajca na društvenim mrežama “hvali” i anti-koronaška scena, tvrdeći da je na njihovoj strani.

BVT, s tim u vezi, upozorava da je taktika desničara da se nakon demonstracija zahvaljuju policiji, a posebno je opasno kada ih pozivaju da pruže otpor, a to se trenutno dešava.

 

Foto: Freepik

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 − = 2