Radite u kancelariji? Izbjegavajte ove loše navike

0

Iako se rad u kancelariji čini kao idealnim, ispostavilo se da kancelarijski radnici imaju niz loših navika koje vam štete. U pitanju su svakodnevne stvari, koje se vama možda čine običnim, ali su ustvari opasne za vaše zdravlje.

Mijenjanje ovih navika koje su već dugo vremena dio vaše svakodnevice možda jeste teško, ali nije nemoguće. Zato poduzmite prve korake i riješite se ovih 8 navika.

1. Preskakanje doručka
Većina eksperata tvrdi da je jako važno ujutro pojesti doručak. Istraživanja su pokazala da vam doručak može pomoći da pokrenete metabolizam i napunite se energijom koja vam je potrebna tokom dana.

2. Naslanjanje ruku na lice
Svakodnevno su vaše ruke izložene brojnim predmetima punim bakterija. Naslanjanjem ruku na lice te bakterije prenosite na lice i ugrožavate higijenu vaše kože. Tako samo širite bakterije i možete dovesti do bubuljica i ostalih kožnih oboljenja.

3. Ručanje za radnim stolom
Vašem mozgu je potrebna pauza od rada. Bez nje nivo produktivnosti opada, a naučno je dokazano da multitasking nije efikasan. Stoga odvojite vrijeme za ručak dalje od računara, jer će u suprotnom vaša produktivnost opasti.

4. Izležavanje na stolici
Ako već provodite vrijeme sjedeći, onda se bar trudite da uspravno sjedite i ispravite leđa. U početku može biti teško, ali će vam to preći u naviku. Mnoge studije su pokazale da izležavanje može negativno uticati na vaše raspoloženje i izazvati bol u ramenima i vratu.

5. Cjelodnevno sjedenje
Mnogi eksperti tvrde „sjedenje je novo pušenje“, a to nikako nije dobra vijest za one koji 8 sati dnevno provode zalijepljeni za stolicu. Sjedeći položaj može povećati rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, a loše utiče i na vaša leđa. Iskoristite svaku priliku za kretanje i često ustanite i malo prošetajte.

6. Nošenje telefona u toalet
Polovina korisnika smartfonova između 18 i 29 godina priznaje da nosi telefone sa sobom u toalet. Na ovaj način samo prikupljate veliki broj bakterija na svoje tijelo i radni sto, a neka istraživanja su dokazala da telefon ima više bakterija od WC šolje.

7. Ne uzimanje bolovanja
Čak i obična prehlada može dosta da utiče na vas, fizički i mentalno. Jako je bitno da obezbijedite sebi potreban odmor jer može da se desi da se u suprotnom bolest produži, ili da zarazite i ostale kolege.

8. Sjedenje prekrštenih nogu
Ako često sjedite u ovom položaju postoji rizik od dobijanja bolova u predjelu vrata i leđa, a čak može povisiti i krvni pritisak. Idealan položaj sjedenja je kada su obje noge na zemlji, a koljena pod uglom od 90 stepeni.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 + 7 =