Psiholozi tvrde: Previše hvaljenja vlastitim životom odraz je nesigurnosti

0

Svima je dobro znana poslovica da je u komšijinom dvorištu trava uvijek zelenija i vjerovatno je svako barem jednom u životu poželio biti ‘u tuđim cipelama’ jer mu se u nekom trenutku učinilo da ima ili boljeg partnera, uspješniju djecu ili bolji posao. Ali sve je češća pojava da se druge mjeri metrom vlastita života, odnosno da svoj način življenja smatraju najboljim.

Njih pak treba podsjetiti na jednu drugu poslovicu – živi i pusti druge živjeti – prije nego što se u jednom trenutku nađu nasukani s životnim nedaćama, a bez prijatelja. A koliko je teško pustiti druge i poštovati njihov izbor pokazuje i to da čak i oni koji se zaklinju u toleranciju nisu ni svjesni koliko drugima nameću ‘svoj način’.

Za taj su savremeni fenomen idealizovanja svog načina života psiholozi čak skovali i naziv – normativna idealizacija. Obično se neupućenima čini da se takvim postupcima služe jake osobe koje vole kontrolisati svijet oko sebe i pokušavaju drugima nametnuti svoje stavove.

Potreba za stalnim navođenjem ‘vode na svoj mlin’ i idealizovanjem svog života međutim ima mnogo manje privlačan uzrok, otkrili su psiholozi, a to je – nesigurnost. Tako da se čini da ponavljanjem svih ljepota svog života zapravo žele uvjeriti same sebe u svoje tvrdnje. Ako ste se uhvatili kako nagovarate prijateljicu na brak s dugogodišnjim partnerom, jer se samo tako, recimo, postiže potpuna sreća, zapravo očekujete potvrdu da ste dobro učinili što ste sami tako napravili.

Posebno se često pod udarom kritika nađe izbor životnog partnera, što je često, pogotovo kod samaca, simptom sumnje da će njima ikad uspjeti naći odgovarajućeg partnera. Stoga će oni često postati pravim glasnogovornicima samačkog života i potpune slobode. Nađete li se, dakle, kako prijateljici veličate svoj život, zapitajte se jeste li posve sigurni u to. Naime mnoge su predrasude toliko duboko utisnute u našu podsvijest da nismo ni svjesni da nas opterećuju neki obrasci koji s nama nemaju nikakve, ili vrlo malo veze.

Stoga ako satima govorite kako vama ne treba kućna pomoćnica jer sve sami radite u kući, možda zapravo čeznete za tim da vas se rastereti kućanskih poslova. Ili hvaleći svog muža koji vodi računa o sebi jer svaku drugu veče igra košarku s prijateljima, vjerovatno želite da češće ostane kod kuće. Ali nemojte tu pojavu iskoristiti kao razlog da zašutite zauvijek jer partnere i prijatelje treba pohvaliti i katkad im dati savjet. Ali imajte tada na umu da nismo svi isti i da ono što je dobro za vas nije i za druge.

Pa ako ne možete savjetovati drugima što bi bilo dobro za njih, radije šutite. Vaš model je samo vaš i možda nije primjenjiv na druge. I neka vaši savjeti budu oprezni i u granicama onoga ‘mislim da… ‘ i bez promišljeno naglašenih riječi, piše 24sata.hr.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 7 = 11