Psiholozi otkrivaju: Kako utvrditi da neko laže?

0

Psiholozi su pronašli novu metodu za utvrđivanje (ne)istine. Ovu metodu testirali su na radnicima obezbjeđenja na aerodromu, kojima su „podmetnuli“ lažljivce kako bi testirali pouzdanost nove strategije za otkrivanje da li neko laže.

Prema navedenom testu, ispostavilo se da je metoda bolja nego što su psiholozi očekivali.

Timovi za bezbjednost na aerodromima, u saradnji sa psihologom dr Tomasom Ormerodom, dobili su zadatak da na aerodromima širom Evrope razgovaraju s putnicima o njihovim ranijim putovanjima i planovima za buduća putovanja.

Ormerod je svojim saradnicima „podmetnuo“ učesnike eksperimenta s izmišljenim pričama i lažnim pasošima, a trebalo je da članovi obezbjeđenja otkriju ko su njihovi sagovornici zaista. S obzirom na to da je samo jedan od hiljadu ljudi govorio neistinu, trebalo bi da ovaj zadatak bude jedan od najvećih izazova u njihovoj karijeri.

Ormerodov tim je pokušao nešto drugo i uspeo da utvrdi ko ne govori istinu u najvećem broju slučajeva. To im je pošlo za rukom tako što su odbacili uobičajene znakove i pratili potpuno novu strategiju.

Dr Ormerod, direktor Škole psihologije Univerziteta u Saseksu, i njegova koleginica Koral Dando s Univerziteta u Vulverhemptonu razvili su, naime, nekoliko taktika koje bi trebalo upotrijebiti u konverzaciji kako bi se povećala vjerovatnoća za otkrivanje laži.

Ove taktike obuhvataju sljedeće:
1. Korištenje pitanja koja podrazumijevaju duži odgovor. Na taj način lažljivac mora da obogati svoju priču novim detaljima i može lako da upadne u zamku.

2. Računanje na element iznenađenja. Kako biste zbunili sagovornika, možete mu postaviti zbunjujuće pitanje ili ga podstaći da više priča o događajima iz prošlosti.

3. Obraćanje pažnju na detalje. Recimo, ukoliko bi sagovornik tima obezbeđenja na aerodromu rekao da pohađa Univerzitet u Oksfordu, oni bi ga zamolili da im opiše svoj put do posla. Tako je moguće primijetiti neku kontradikciju.

4. Praćenje promjene u samopouzdanju. Dok misli da drži sve konce u svojim rukama, osoba koja govori neistinu će biti prilično pričljiva, ali ne i kada primijeti da gubi kontrolu.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + = 12