Psihijatar sa Harvarda savjetuje: Evo kako da se „slažete sa svima“

0

Empatija je sposobnost da razumijete kako se druga osoba osjeća. Sudeći po novom istraživanju na Harvardu, empatija može da se nauči i razvija.

Ako u tome uspijete, bićete mnogo efikasniji lider i preduzetnik, piše Thrive Global.

Autor knjige „The Empathy Effect“ Helen Riess je psihijatar sa Harvarda. Ona je započela „treninge za empatiju“, koji su bazirani na njenom istraživanju iz neurobiologije. Ovi treninzi mogu da se iskoriste kako bi poboljšali komunikaciju između lidera i zaposlenih.

Evo na šta sve treba da obratite pažnju kada razgovarate sa ljudima:

Kontakt očima

Postoji izreka da su „oči ogledalo duše“. Uspostavljanje kontakta očima je jedno od prvih iskustava kada se sa osobom nađete licem u lice. Gledajte osobu dok razgovarate, sve dok ne prokljuvite koja je boja očiju vašeg sagovornika.

Facijalna ekspresija

Nevjerovatna je činjenica da kada se nekom nasmijemo, ta osoba nam skoro uvijek uzvrati osmijeh. Mišići lica rijetko lažu. Obratite pažnju na to.

Poza

Sjedite pravo! To pokazuje da imate samopouzdanja. Okrećite se u pravcu sagovornika i naginjite se ka njemu.

Emocija

Obratite pažnju na to kako se osjeća vaš sagovornik – da li je tužan, zbunjen, sretan, ljut. Mala je vjerovatnoća da ćete efikasno komunicirati ako ne znate kako se osoba sa kojom razgovarate osjeća. Vjerujte svojoj intuiciji!

Ton

Lingvisti koriste prozodiju (intonaciju) kako bi procijenili ton i ritam vašeg izgovora. Prozodija može otkriti „sloj emocija“, koji ne možete shvatiti iz samih riječi.

Vaš odgovor

Emocije su zarazne. Vaša osjećanja prema mogu da prenesu bitne informacije o tome kako sagovornici doživljavaju ono što govorite i radite. Ako ste uplašeni ili ljuti, to može uticati na kvalitet komunikacije. Obratite pažnju na to kako se osjećate dok razgovarate, zato što će se tako osjećati i ljudi koji vas okružuju, piše Bizlife.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 6 = 3