Psi štite djecu od alergija

0

Djeca koja žive sa životinjama od najranijeg uzrasta, nemaju alergiju na dlaku ljubimca, a smanjena im je mogućnost da postanu osjetljivi i na druge vrste alergena.

Odrastanje uz kućne ljubimce pokazalo se korisnim za djecu, jer su manje podložna alergijama disajnih puteva kad odrastu. Istraživanja su pokazala da djeca koja žive u domovima s jednim ili više kućnih ljubimaca imaju 3 puta manji rizik da razviju astmu. Studija koja je objavljena u Journal of Allergy, provedena je na više od 500 djece i praćeno je kako držanja kućnih ljubimaca utiče na ukućane.

Pokazalo se da prisutnost životinja povećava koncentraciju endotoksina koji su prirodni produkt bakterija. Izloženost endotoksinima osnažuje odbrambeni sistem. Zahvaljujući tome, djeca koja imaju kućne ljubimce imaju jači imunološki sistem i manje alergija.

Ovo je potvrđeno samo kod djece koja imaju pse ili mačke kao kućne ljubimce i s kojima provode dosta vremena, ali ne i kod djece koja samo povremeno provode vrijeme sa psima ili mačkama.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 8 = 24